Skip to main content
Γνώρισε το top 10 της Καλλιθέας

Μια μέρα στην Καλλιθέα Κορινθίας

20 Ιανουαρίου 2022

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη.

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Αν σε φέρει ο δρόμος σου στην Καλλιθέα Κορινθίας (συμπεριλαμβάνεται και η Άνω Καλλιθέα), τότε πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς, ώστε να προλάβεις να γνωρίσεις ολόκληρο το top 10 της. Οπότε, βάλε το ξυπνητήρι σου κατά τις 8.00 και προετοιμάσου για μια ορεινή περιπέτεια, με πολύ πράσινο, πέτρινες κατασκευές και τρεχούμενα νερά που σε κάνουν να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο.

Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την περιπέτειά σου από την ορεινή της εκδοχή και στη συνέχεια να κατηφορίσεις προς την Καλλιθέα. Προσοχή – προσοχή! Στο Google Maps θα βρεις το ορεινό χωριό με την ονομασία «Καλλιθέα», ενώ την πιο… πεδινή του άποψη με την ονομασία «Σκουπαίικα».

Αν μάλιστα η επίσκεψή σου γίνει καλοκαίρι, ακόμη καλύτερα. Γιατί το καλοκαίρι, αφενός το χωριό έχει κόσμο και αφετέρου, πρόκειται για έναν τόπο καταπράσινο. Οι κισσοί αγκαλιάζουν τα πέτρινα σπίτια, τα περιβόλια μοσχομυρίζουν, τα λουλούδια στολίζουν κάθε αυλή και φυσικά, τα άγρια πουλιά που ξεπετούν από τα δέντρα έχουν την τιμητική τους!

1. Τρία πανέμορφα εκκλησάκια

Γνώρισε την Αγία Μαρίνα, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για τρεις παμπάλαιες εκκλησίες, που θα συναντήσεις στο ορεινό χωριό, την Άνω Καλλιθέα. Οι δύο τελευταίοι ναοί κουβαλούν στις πλάτες τους μεγάλη ιστορία, που ανάγεται από την Τουρκοκρατία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Άγιος Αθανάσιος, με το ξύλινο, παμπάλαιο τέμπλο, που μαθαίνουμε από την ημερομηνία που αναγράφεται στην πόρτα του ότι χτίστηκε το 1690. Η αρχιτεκτονική του όμως φανερώνει ότι έχει χτιστεί κατά την περίοδο του τουρκικού ζυγού, καθώς διαθέτει σκαλάκια τα οποία πρέπει να κατέβει ο επισκέπτης, προκειμένου να εισέλθει στο ναό. Λένε ότι τα σκαλάκια αυτά ήταν μια επιβεβλημένη αρχιτεκτονική νότα της εποχής, καθώς οι Τούρκοι, αναγκάζοντας τους πιστούς να «κατέβουν» προκειμένου να επισκεφθούν την εκκλησία, τους υπενθύμιζαν ότι ήταν υπόδουλοι. 

2. Περπάτησε ανάμεσα στα παλιά, πέτρινα σπιτάκια

Αν πας τον χειμώνα, θα βρεις ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως, το χωριό αναβιώνει τις παλιές του δόξες, καθώς οι «Σκουπαίοι» επισκέπτονται πάντοτε τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Και το χωριό ανθίζει ξανά!

Όποτε κι αν δραπετεύσεις στην Άνω Καλλιθέα όμως, το σίγουρο είναι ότι θα έρθεις αντιμέτωπος/η με ένα καταπράσινο τοπίο και με πολλή πέτρα. Ίχνος από τον παλιό πολιτισμό αποτελεί και η αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, στην οποία κυριαρχούσε ο λίθος, το φυσικό υλικό του τόπου, που έβρισκε κανείς σε αφθονία στην περιοχή. Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τραβήξεις τη φωτογραφία της ημέρας ανάμεσα στις πανέμορφες γειτονιές;

3. Πιες νερό από τη βρύση του χωριού

Αν ακολουθήσεις το δρομάκι που βρίσκεται αντίκρυ της κεντρικής πύλης του ναού της Αγίας Μαρίνας, θα βρεθείς στη βρύση του χωριού. Αφού πιεις δροσερό νερό, στάσου λίγο και αναλογίσου ότι στο σημείο εκείνο στήνονταν τα πιο μεγάλα πανηγύρια κάθε καλοκαίρι, στις 17 Ιουλίου. Οργανοπαίχτες, ντόπιοι και τραγουδιστές έδιναν ραντεβού, διασκεδάζοντας και χορεύοντας. Μάλιστα, σε κάποια από τα πανηγύρια τραγουδούσε και η Ρόζα Εσκενάζι, η οποία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα, στο Στόμι Κορινθίας.

Μόλις ολοκληρώσεις τη βόλτα σου στο ορεινό χωριό, ήρθε η ώρα να κατηφορίσεις!

4. Επισκέψου τον Άγιο Χαράλαμπο

Πρώτη σου στάση μόλις φθάσεις στην Καλλιθέα, θα πρέπει να είναι στον Άγιο Χαράλαμπο. Μια πετρόκτιστη εκκλησία, δημιουργημένη από τους κατοίκους του χωριού και εξαιρετικά επιβλητική που αξίζει να επισκεφθείς βρίσκεται στην πρώτη μεγάλη στροφή που συναντάς. Ο Άγιος Χαράλαμπος οικοδομήθηκε το 1958.

5. Βγάλε φωτογραφίες στο πέτρινο γεφύρι

Άναψες το κεράκι σου; Αν ναι, κατηφόρισε και ακολούθησε τον αριστερό δρόμο της διχάλας. Λίγα μέτρα πιο κάτω, θα έρθεις αντιμέτωπος/η με ένα πανέμορφο, λίθινο γεφυράκι. Οι καμάρες και η επιβλητικότητά του, σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού, ότι έχεις ταξιδέψει στον χρόνο και έχεις παγώσει στο 1850, τότε που οι Ιταλοί μάστορες το κατασκεύασαν.

6. Περπάτησε μέσα στο ποταμάκι

Κι όμως, μπορείς να βγεις και στο ποτάμι. Αρκεί να βρεις τη σωστή δίοδο από την οποία θα κατέβεις χωρίς να βραχείς ή να χτυπήσεις. Πριν φθάσεις τη γέφυρα, θα βρεις στα δεξιά σου ένα μικρό δρομάκι. Αν το ακολουθήσεις, θα συναντήσεις ένα πρανές που μπορεί να σε βγάλει στο νερό. Αρκεί να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια, ώστε να μη γλιστρήσεις! Το καλοκαίρι μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να δεις καβουράκια αλλά και βατράχια. Τα τελευταία δεν σταματούν να δηλώνουν την παρουσία τους, οπότε καλή η δροσιά που νιώθεις όταν κοιμάσαι με ανοιχτό παράθυρο, αλλά θα σου πρότεινα τις ωτοασπίδες! 

7. Πιες τον απογευματινό σου καφέ στο καφενείο

Δεν ξέρω αν τον ξέρεις ως «αραβικό» ή «τούρκικο». Πάντως, στα καφενεία της Καλλιθέας, θα τον παραγγείλεις ως ελληνικό. Το χωριό διαθέτει δύο καταστήματα. Το ένα βρίσκεται στην είσοδο του χωριού (στον δρόμο από Λυκοποριά), ενώ το δεύτερο σχεδόν στο κέντρο του χωριού, 10 μέτρα πριν τον δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία. Σερβίρουν φανταστικό καφέ και άλλα καλούδια, ενώ κάθε Σάββατο το μενού έχει και σουβλάκια (καλαμάκια) με πατάτες. Γίνεται, λοιπόν, να φύγεις χωρίς να τα δοκιμάσεις;

8. Φαράγγι Καλλιθέας

Το φαράγγι της Καλλιθέας θα σου το συστήσουν και ως «το φαράγγι του Αγίου Λουκά». Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή με πολλά νερά και καταρράκτες που τιμούν κάθε χρόνο οι λάτρεις του canyoning. Ξεκινά από πολύ ψηλά, λίγο μετά την Άνω Καλλιθέα και καταλήγει στην Καλλιθέα. 

Η αρχή του φαραγγιού (η πρόσβαση επιτυγχάνεται από το χωριό Ελληνικό, πολύ κοντά στην Καλλιθέα) διαθέτει φυσικές πισίνες, στις οποίες μπορείς να βουτήξεις. Όμως, η κατάβαση του φαραγιού είναι δύσκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό!

***Οποιαδήποτε επαφή με το φαράγγι πρέπει να αποφεύγεται όταν το ποτάμι είναι ορμητικό.

9. Βόλτα στα περιβόλια

Μπορεί ο ζήλος σου για αθλητισμό να είναι μεγάλος – ή και όχι-, αλλά σίγουρα πρέπει να περπατήσεις μέσα στα περιβόλια της περιοχής «Ξαλιά». Πού θα βρεις την Ξαλιά; Έχοντας προσπεράσει το γεφυράκι και τη μεγάλη στροφή, απλώς ακολούθησε τον δρόμο. Μόλις βρεθείς στη διχάλα, στην άκρη του δρόμου, αν πας αριστερά οδηγείσαι στα Βυζδιάνικα, ενώ αν ακολουθήσεις το δεξί δρομάκι, είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Εδώ βρίσκονται τα κτήματα των ντόπιων, που μοιάζουν σαν ένα κράμα από δάσος και περιποιημένα μεγάλα περιβόλια. Πρόκειται για ένα αγαπημένο σημείο των παιδιών, που παίζουν και χάνονται στη φύση, φωνάζοντας και γελώντας, χωρίς το άγχος της διατάραξης κοινής ησυχίας, με δεδομένο ότι εδώ βρίσκεσαι λίγο έξω από τον κεντρικό οικισμό.

10. Συστήσου στους ντόπιους

Θα το διαπιστώσεις και μόνος/η σου. Οι άνθρωποι της Καλλιθέας θα σταματήσουν να σε χαιρετίσουν, θα προθυμοποιηθούν να σου δώσουν πληροφορίες και θα σου χαμογελάσουν για να σπάσουν τον πάγο. Όλοι εδώ είναι «η θεία» και «ο μπάρμπας». Μην πάει ο νους σου σε φυσική συγγένεια. Είναι μια συνήθης προσφώνηση των ανθρώπων στα χωριά, αλλά εδώ οι δεσμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Πρόκειται για έναν τόπο που έχει δώσει χώρο στην αγάπη, παρά στις έχθρες και φαίνεται από την αλληλεγγύη και από τις ζεστές καλημέρες που θα δεις να ανταλλάσσουν.

Λοιπόν, τι λες; Πάμε Καλλιθέα;


Τελευταία blogs

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος 4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται… *Γράφει η Ιωάννα Δούρη Αφηγήσο...

Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας

«Πευκιάς» Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας *Γράφει η Ιωάννα Δ...

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη - 10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς!

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη 10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς! *Γράφει η Ιωάννα Δούρη ...