Skip to main content

We Are What We Produce – Virtuosos in Taste

We Are What We Produce – Call us Virtuosos in Taste

Κορινθιακή Σταφίδα

Καλώς ήρθες στον κόσμο του «μαύρου χρυσού», τον τόπο όπου η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας παραμένει παραδοσιακά το ισχυρό αγροτικό προϊόν. Η περιοχή μας γνώρισε χρυσές εποχές από την παραγωγή της σταφίδας. Ιδιαίτερα κάπου κοντά στο 1880, όταν η «φυλλοξήρα» πρόσβαλε τα γαλλικά αμπέλια, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να στραφούν προς την ευρωπαϊκή αγορά για να έχουν πρώτη ύλη για τις σαμπάνιες τους.

 

Το εμπόριο τότε γνώρισε εξαιρετική άνθιση στην περιοχή μας και έδωσε χώρο στη δημιουργία της μεσοαστικής τάξης που έκανε την εμφάνισή της στα μέρη μας. Στο χωριό Παναρίτι υπήρχε και πρότυπο εργοστάσιο σταφίδας, το οποίο λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1930, έχοντας μάλιστα βραβευτεί!

 

Σήμερα, η κορινθιακή σταφίδα συνεχίζει να αποτελεί το σήμα κατατεθέν μας και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά μας χαρτιά σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων. Σε ποια χωριά παράγεται κορινθιακή σταφίδα; Θα βρεις καλλιέργειες στα χωριά:
Ρέθι, Δενδρό, Βρυσούλες, Ξανθοχώρι, Τρίκαλα, Άνω Καλλιθέα, Κορφιώτισσα, Στύλια, Πύργος, Σοφιανά, Πελλήνη και Ρίζα.

 

Μήλα

Ζουμερά, αρωματικά και νόστιμα όσο τίποτα. Τα μήλα που θα βρεις στην περιοχή μας είναι από τα πιο νόστιμα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Τα σκήπτρα κατέχει το Μάννα Κορινθίας, το όμορφο χωριό που παράγει και εξάγει μήλα σε μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο. Σε τέτοιο μήλο δεν αντιστέκεται ούτε η Χιονάτη, ούτε οι Πρωτόπλαστοι!

 

Άλλη ποικιλία εξίσου νοστιμότατη έχει ο Πύργος, με τα «Πυργιώτικα μήλα». Ο Πύργος φημίζεται για την ποιότητα και τη γκάμα των καλλιεργειών του. Το χωριό είναι εξαιρετικά εύφορο και ό,τι και να δοκιμάσεις, θα σε μαγέψει.

 

Εκτός από τα παραπάνω, μήλα παράγουν και τα χωριά Παναρίτι και Άνω Καλλιθέα.

 

Λωτοί

Μοιραία, θα αναφερθώ ξανά σε «θεϊκές» παρεμβάσεις. Αυτή τη φορά, θα μιλήσουμε για την «τροφή των θεών», όπως αποκαλούν τον λωτό στην Ιαπωνία. Όμως, ο λωτός απασχόλησε και τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει στην Οδύσσειά του τη χώρα των λωτοφάγων. Σε αυτήν αποβιβάστηκαν, σύμφωνα με το έπος κάποιοι ναύτες του Οδυσσέα και αφού δοκίμασαν τον προσφερόμενο καρπό, τον λωτό, ξέχασαν πατρίδα και οικογένεια.

 

Λες το ίδιο να συμβεί όταν δοκιμάσεις και τους δικούς μας λωτούς; Μια δοκιμή θα σε πείσει, κατά την επίσκεψή σου στα χωριά Πύργος, Ροζενά, Καλλιθέα και Χελυδόρι.

 

Αχλάδια

Η περιοχή μας παράγει επίσης νοστιμότατα αχλάδια! Το αχλάδι φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες και την πλούσια θρεπτική του αξία. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στην Οδύσσεια, όπου το δημοφιλές φρούτο αποκαλείται ως «δώρο των θεών». Το αχλάδι, λοιπόν, δύσκολα θα σε απογοητεύσει, με δεδομένο ότι διαθέτει διαφορετικές ποικιλίες και άρα, μοναδική γεύση σε καθεμιά.

 

Για να προμηθευτείς ζουμερά και ποιοτικά αχλάδια, απευθύνσου σε παραγωγούς από τον Πύργο και την Άνω Καλλιθέα.

 

Λεμόνια και Πορτοκάλια

Η περιοχή μας μοσχοβολά περιβόλι και σε αυτό συμβάλλουν μοναδικά τα λεμόνια και τα πορτοκάλια μας! Όλη η παραλιακή ζώνη διαθέτει ισχυρή παρουσία σε εσπεριδοειδή, τα οποία φθάνουν στο οικογενειακό τραπέζι ή καταλήγουν σε εστιατόρια, στη λαϊκή αγορά, σε καλλυντικές κρέμες, σε super markets και σε γλυκά του κουταλιού.

Κρασί

«You grow up like a fine wine», όπως λένε και οι αγγλόφωνοι φίλοι μας, που σημαίνει «μεγαλώνεις σαν ώριμο κρασί». Λες να είχαν δοκιμάσει το κρασί μας και να δημιούργησαν αυτή τη φράση; Αστειευόμαστε, σαφώς!

 

Όμως, δεν αστειευόμαστε καθόλου με την ποιότητα και τη μοναδική γεύση που παράγουν τα αμπέλια μας. Θα βρεις αμπελώνες από τους οποίους προκύπτει μοναδικό κρασί στην Άνω Καλλιθέα, στα Σοφιανά και σε άλλα χωριά του Δήμου μας. Αν πέσει στα χέρια σου ένα μπουκάλι, πρέπει να το δοκιμάσεις!

 

Ελιές

Η περιοχή μας είναι γεμάτη με ελαιόδεντρα. Κάθε χωριό έχει ελαιοκαλλιέργειες, από τις οποίες παράγεται κατά βάση λάδι που είτε χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της ιδιοχρησίας, είτε για εμπορική χρήση.

 

Ως εκ τούτου, ο Δήμος μας έχει και πολλά ελαιοτριβεία.

 

Δενδρύλλια

Ο πιο γνωστός χαρακτηρισμός τους είναι το «φυτώριο», που στην ουσία αποτελεί τη μονάδα όπου αναπτύσσονται τα δενδρύλλια. Και έχουμε πολλές από αυτές τις μονάδες στην περιοχή!

 

Μπορείς να προμηθευτείς δενδρύλλια στα χωριά Καμάρι, Ξυλόκαστρο, Καλλιθέα, Πιτσά, Λουτρό, Καρυώτικα και Συκιά.

 

Σουλτανίνα

Η περιοχή μας διαθέτει από τα πιο νόστιμα και γλυκά σταφύλια! Την πρωτοκαθεδρία έχει φυσικά το Ζεμενό, που κατάφερε να ξεπεράσει τα εθνικά μας σύνορα και να γίνει αντικείμενο θαυμασμού και πόλος έλξης τουριστών στη δεκαετία του 1960, όταν στην περιοχή μας βρίσκονταν ακόμη οι κατασκηνώσεις Τυπάλδου που γνώρισαν τεράστια άνθιση. Σήμερα, θα βρεις σουλτανίνα και στην Καλλιθέα.

Δαμάσκηνα

Το αγαπούν όσοι κάνουν διατροφή και όσοι επιδιώκουν τη διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού συστήματος. Τα δαμάσκηνα έχουν επίσης την τιμητική τους στα χωριά μας και θα τα βρεις στο Χελυδόρι, τον Πύργο και τα Ροζενά.

 

Κτηνοτροφία

Η περιοχή μας διαθέτει και κτηνοτροφία, μικρής σε ποσότητα, που δεν στερείται όμως της εξαιρετικής ποιότητας. Μικρά κοπάδια θα βρεις στην Άνω Καλλιθέα, το Γελίνι, τον Πύργο, τα Τρίκαλα, την Καρυά και το Σαραντάπηχο.

 

Βερίκοκα και Μούσμουλα

Τέλος, εδώ θα βρεις μούσμουλα και βερίκοκα. Τα μεν παράγονται κατά βάση στα Ροζενά, ενώ καλλιέργειες με μούσμουλα συναντώνται κατά βάση στο Λουτρό, τα Καρυώτικα και τη Λυκοποριά.