Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου
Όλοι οι λαοί, στο διάβα της ιστορικής τους πορείας, ανέπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό, το δικό τους λαϊκό πολιτισμό (που περιλαμβάνει και τη λαϊκή παράδοση). Και είναι αυτός, που δίνει το «στίγμα» του κάθε λαού, είναι αυτός που κάνει την «ειδοποιό» διαφορά, διαχωρίζοντας τον έναν από τον άλλο. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού θεωρείται εξέχουσας σημασίας για την ιστορική συνέχεια των ανθρώπων που κατοικούν έναν τόπο.
Στην προσπάθεια, λοιπόν, να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό από τον θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού υλοποιείται το 2011 η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλοκάστρου. Άνθρωποι με ευαισθησία, που πονούν τον τόπο τους, προσπάθησαν να διασώσουν κάποια στοιχεία από τον προγονικό πλούτο, τα οποία, δυστυχώς, σβήνουν και χάνονται χωρίς ελπίδα επιστροφής.
Τα αντικείμενα που πλαισιώνουν το Μουσείο
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Θανάση Νούλα, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου. Ο ίδιος αναγνώρισε την ανάγκη για στέγαση αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Την τιμητική τους έχουν υφαντά, παλιά κλινοσκεπάσματα, ο αργαλειός, σχολικά αντικείμενα, σκεύη μαγειρικής, φωτογραφίες εποχής και πολλά ακόμη.
Το Μουσείο θα το βρει κανείς στον παραλιακό δρόμο του Καμαρίου, λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στον δρόμο που πηγαίνει προς το Δερβένι.
Στόχος η μεταφορά του Μουσείου
Η συντήρηση κι ο συνεχής εμπλουτισμός του Μουσείου με αντικείμενα που συλλέγονται από τους ντόπιους είναι προτεραιότητα, ενώ απώτερος στόχος αποτελεί η μεταφορά του στο σπίτι του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, που βρίσκεται επίσης στο Καμάρι, λίγα μέτρα παρακάτω από τον χώρο του Μουσείου.
Στην προσπάθειά μας να διατηρούμε ζωντανές τις μνήμες, την ιστορία και την παράδοση, πραγματοποιούμε διάφορες δραστηριότητες στον χώρο του Μουσείο, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά τα σχολεία.