Μεσαία Τρίκαλα και την ιστορική Πελλήνη
Ρέθι
Θα το βρεις στα 530 μέτρα υψόμετρο, σε μόλις 30 λεπτά από το Ξυλόκαστρο και πολύ κοντά στα Μεσαία Τρίκαλα και την ιστορική Πελλήνη. Ο λόγος φυσικά για το Ρέθι Κορινθίας, το παραδοσιακό χωριό με τους 200 περίπου κατοίκους, οι οποίοι κρατούν ζωντανό τον τόπο τους μέσα από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις πολιτιστικές και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Αν κάτι θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά, αυτό είναι σίγουρα τα μοναδικά χρώματα που ντύνουν το χωριό ανά διαφορετική εποχή του χρόνου. Το πράσινο, το καφέ και το κίτρινο των δέντρων και των φύλλων τους, μαζί με τα κόκκινα κεραμίδια των παραδοσιακών σπιτιών συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική ύπαιθρο.
Ποιο είναι όμως πραγματικά το Ρέθι, όπως το γνωρίζουμε από τις προφορικές ιστορίες των γηγενών του και ποιες είναι οι δραστηριότητες που αυτό προσφέρει στον επισκέπτη του σήμερα;
Το Ρέθι μέσα στον χρόνο –
Η ονομασία και οι διαφορετικοί οικισμοί
Το όνομα του χωριού μαρτυρά και την παρουσία Αρβανιτών σε αυτό, μιας και «ρέθι» στα αρβανίτικα σημαίνει περιφέρεια κύκλου.
Όπως γνωρίζουμε από προφορικές μαρτυρίες, περιμετρικά της τοποθεσίας όπου εντοπίζεται τώρα το Ρέθι, βρίσκονταν πέντε οικισμοί που πήραν το όνομά τους από τους κατοίκους της. Πρόκειται για τα «Παγκαλιάνικα» (που σήμερα ανήκουν στα Μεσαία Τρίκαλα), τα «Βασιλακιάνικα», δύο συνοικισμούς με την ονομασία «Τσούκα» και τέλος, έναν μικρότερο συνοικισμό κοντά στον ποταμό Σύθα, το λεγόμενο «Κασανδρέτι». Παράλληλα, στο μέσον αυτού του νοητού κύκλου υπήρχαν κάποια ακόμα σπίτια ντόπιων, τα «Ματσουκαίικα», που λειτούργησαν ως η μαγιά για να δημιουργηθεί το χωριό, όπως το ξέρουμε σήμερα.
Το μόνο που έχει απομείνει σήμερα από τις γειτονιές Βασιλιακάνικα και Τσούκα είναι ορισμένα πανέμορφα αρχοντικά, τα οποία αποδεικνύουν την παρουσία ζωής στις εν λόγω γειτονίες.
Τι γνωρίζουμε για τους Ρεθαίους; -
Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι κάτοικοι του Ρεθίου άρχισαν να χτίζουν σπίτια από το 1800 περίπου. Κάποιοι από τους κατοίκους λέγεται ότι έφτασαν στην Κορινθία από τον Κότρονα της Λακωνικής Μάνης όταν, σε αντίθεση με τους περισσότερους ντόπιους, πήραν μέρος στα Ορλωφικά κι εν συνεχεία κυνηγήθηκαν από τους υπόλοιπους. Από την άλλη, έχουμε κατοίκους με παροξύτονα δισύλλαβα ονόματα που κατά κανόνα δηλώνουν αρβανίτικη προέλευση.
Είναι αυτονόητο ότι το χωριό δεν δημιουργήθηκε μέσα σε ένα βράδυ. Οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται σταδιακά στο κέντρο, όπου σήμερα ορίζεται γεωγραφικά το Ρέθι. Οι άλλοτε διαμένοντες στα Παγκαλιάνικα εγκατέλειψαν την κύρια ασχολία τους, την κτηνοτροφία και αγόρασαν γόνιμες εκτάσεις τις οποίες ξεκίνησαν να καλλιεργούν. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε σιγά – σιγά η κοινότητα με το καφενείο, το μπακάλικο, το βενζινάδικο κτλ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αφήσουν τους οικισμούς και να μετακινηθούν στο κέντρο του χωριού.
Από προφορικές αφηγήσεις των κατοίκων υπολογίζεται ότι το σχολείο του Ρεθίου πρέπει να δημιουργήθηκε κάπου μετά το 1860.
Η θρησκευτική ζωή στο Ρέθι
Πολιούχος του χωριού είναι ο άγιος Χαράλαμπος που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και του οποίου ο ναός χτίστηκε το 1959, σε σχέδιο βασιλικής. Παλαιότερα η εκκλησία βρισκόταν στον λόφο, όπου σήμερα κείται το νεκροταφείο και ο ναός του αγίου Κυριακού του Αναχωρητή. Η μεταφορά της εικόνας έγινε με παρότρυνση του – όπως λέγεται- πεφωτισμένου ιερέα του χωριού, ονόματι Ιωάννη Πάσιου, από τα Μέγαρα, ο οποίος θεώρησε ότι η κεντρική εκκλησία έπρεπε να μεταφερθεί στο κέντρο του Ρεθίου. Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή, με πινελιές από σημαντικούς αγιογράφους.
Αξίζει να ειπωθεί σε αυτό το σημείο ότι για την παρουσία του αγίου Κυριακού στο χωριό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ιερέας που αναφέρθηκε νωρίτερα. Ο πατέρας Ιωάννης έκρινε η εκκλησία έπρεπε να αφιερωθεί σε κάποιον ντόπιο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην περιοχή υπήρχαν ήδη οι εκκλησίες του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Βλασίου, προτάθηκε να γίνει μνεία στον άγιο Κυριακό ο οποίος κατάγεται από την Κόρινθο.
Το χωριό διαθέτει ακόμα ένα εκκλησάκι, αυτό της Ζωοδόχου Πηγής, που χτίστηκε σε έναν μόλις χρόνο σε αποφασιστικότητα και πείσμα των ντόπιων.
Το Ρέθι σήμερα -
Ιππικές και γαστρονομικές εμπειρίες στη φύση
Στο Ρέθι σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας, που βρίσκεται δίπλα στα Τρίκαλα και να κάνει μια μαγευτική βόλτα με άλογα στις πλαγιές της Ζήρειας και στις ρεματιές της Φόνισσας, παρουσία συνοδού ιππασίας.
Μετά τη βόλτα του δίπλα στα έλατα, τα τρεχούμενα νερά και τα πεύκα, ο εκδρομέας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές γεύσεις στο καφέ – εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, σε έναν υπέροχο χώρο ο οποίος θυμίζει τόσο παιδική χαρά, όσο και φάρμα. Ναι, καλά διάβασες! Το “Φύση και Όν”, όπως λέγεται η επιχείρηση, προσφέρει μια 360 εμπειρία σε όλη την οικογένεια. Για το βράδυ, ο επισκέπτης μπορεί να κλείσει το βράδυ του στον ξενώνα του χωριού ή σε όποιο κατάλυμα της περιοχής επιλέξει.
Αν από την άλλη είναι κανείς πολύ παραδοσιακός τύπος, μια βόλτα στο καφενείο του χωριού για καφέ (κάθε είδους), τσιπουράκι και μεζέ, απέναντι από την κεντρική πλατεία του Ρεθίου, είναι must!
Ο τόπος είναι γνωστός για την καλλιέργεια της μαύρης και της Κορινθιακής σταφίδα, αν και οι αγρότες της περιοχής διαθέτουν ελαιόδεντρα αλλά και σταφύλια. Μάλιστα, ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του Ρεθίου είναι και το κρασί του!
*Γράφει η Ιωάννα Δούρη, Comms & Marketing Manager