Skip to main content

Διοικητική Μεταρρύθμιση ''Καποδίστριας ΙΙ'' 17-11-09

17 Νοεμβρίου 2009

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την Διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, την γνωστή ως "Καποδίστριας II" ‘’φούντωσαν’’ οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα.

Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια ριζική, διοικητική μεταρρύθμιση του πολιτικού – διοικητικού μας συστήματος.
Η χώρα μας έχει το πλέον συγκεντρωτικό και πελατειακό πολιτικοδιοικητικό σύστημα γι΄ αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασκεί περιορισμένο ρόλο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται στη συζήτηση (για τον «Καποδίστρια II») για τη διοικητική μεταρρύθμιση:
Α’ αντίληψη: είναι όσοι αντιλαμβάνονται τη διοικητική μεταρρύθμιση σαν τεχνικό ζήτημα με στόχο την καλύτερη απόδοση του συστήματος αυτού.
Β’ αντίληψη: είναι όσοι αντιλαμβάνονται τη διοικητική μεταρρύθμιση σαν βαθειά πολιτικό ζήτημα και την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα λαϊκό θεσμό, φορέα ουσιαστικής δημοκρατίας δίπλα στον πολίτη.
§ Από τη μια πλευρά είναι όσοι θέλουν την αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Όσοι επιθυμούν όχι ουσιαστική αυτοδιοίκηση αλλά εταιροδιοίκηση, όσοι θέλουν την αυτοδιοίκηση να υπηρετεί την κεντρική εξουσία. Από την άλλη πλευρά είναι όσοι πιστεύουν πως οι δήμοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι θεσμοί διαμόρφωσης και υλοποίησης τοπικών πολιτικών.
§ Από την μια πλευρά όσοι θέλουν τις συνενώσεις δήμων να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Από την άλλη πλευρά όσοι προσπαθούν για την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του αστικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος.
§ Από την μια πλευρά όσοι θέλουν τεχνοκράτη Δήμαρχο που θα λύσει τα προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά όσοι θέλουν την συνεργασία και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
Τέλος προϋπόθεση για την διοικητική μεταρρύθμιση είναι η κατάργηση του καλπονοθευτικού νόμου του 42% και η εφαρμογή της απλής αναλογικής του 50% + 1.
Υπενθυμίζω πως το θέμα του «Καποδίστρια II» είχε ΄΄φουσκώσει΄΄ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ξαφνικά ΄΄ξεφούσκωσε΄΄ με πάταγο, γιατί απλά αποτελούσε επικοινωνιακή φούσκα.
Παρ’ όλα αυτά με υπευθυνότητα η ΚΕΔΚΕ, στο τακτικό συνέδριο της (Νοέμβριος 2007) αλλά και σε έκτακτο θεματικό συνέδριο για την διοικητική μεταρρύθμιση (Ιούνιος 2008), είχε έτοιμες επιστημονικά μελετημένες προτάσεις (σε συνεργασία με το ΙΤΑ – Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Αυτονόητο είναι πως για να πάμε στον «Καποδίστρια II» πρέπει να δοθούν τα χρήματα που εδώ και πολλά χρόνια οφείλει η Κεντρική διοίκηση στους δήμους.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ (κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων) συμφωνούσε για την διοικητική μεταρρύθμιση («Καποδίστριας II») με στρατηγικό στόχο, όχι την απλή διοικητική συνένωση αλλά την ουσιαστική αναβάθμιση με ένα συνολικό πρόγραμμα που οδηγεί σε ισχυρούς δήμους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Συμφωνούσε η ΚΕΔΚΕ με την διοικητική μεταρρύθμιση βάζοντας τρεις προϋποθέσεις:

1η προϋπόθεση: Η διοικητική μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά ενταγμένη σε μια συνολική πολιτική – διοικητική μεταρρύθμιση για ολόκληρη την Ελλάδα που να στοχεύει:
α) στο Κεντρικό Κράτος επιτελείο
β) στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση
γ) στην ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, σε ισχυρούς δήμους με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

2η προϋπόθεση: Να προηγηθεί η χωροθέτηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων (περιφέρειες – δήμοι) με κριτήρια χωροταξικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά. Η προϋπόθεση αυτή είναι αναγκαία για να αποφύγουμε τις συνενώσεις με μικροπολιτικά κριτήρια.

3η προϋπόθεση: Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να στηριχθεί με οικονομικούς πόρους που θα είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ ή Εθνικούς πόρους και όχι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που είναι χρήματα των δήμων.
Με υπευθυνότητα, και σεβόμενος τις απόψεις των δημοτών και συμπατριωτών μου στους υπόλοιπους δήμους αλλά και τις απόψεις των συναδέλφων Δημάρχων, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, πιστεύω πως ο δήμος Ξυλοκάστρου αποτελεί ισχυρό διοικητικό κέντρο στην Δυτική Κορινθία με ισχυρά κοινωνικοικονομικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί ένα διοικητικό, εμπορικό, αγροτικό, τουριστικό, οικονομικό κέντρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποτελέσει την έδρα του νέου διευρυμένου δήμου στον «Καποδίστρια II». Συγχρόνως έχει παίξει κεντρικό και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση διαδημοτικών συνεργασιών (Ζήρεια Α.Ε. - ΧΥΤΑ - Ανακύκλωση – Αποχέτευση κ.τ.λ.) και διαθέτει τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία – Οικονομική Υπηρεσία – ταμειακή Υπηρεσία - ΔΕΥΑΞ κ.λ.π.) για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.
Για τους παραπάνω λόγους και σύμφωνα και με την μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), το Ξυλόκαστρο μπορεί να αποτελέσει την έδρα ενός νέου διευρυμένου δήμου, με το δήμο Ευρωστίνης.
Για τους ίδιους λόγους, σεβόμενος την γνώμη των συμπολιτών μας, θα μπορούσε ο νέος διευρυμένος δήμος να συμπεριλάβει το δήμο Φενεού, με το σκεπτικό της αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης της ορεινής και παραλιακής περιοχής.
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.