Skip to main content

Απόφαση Επιτροπής Διαβούλευσης σχετικά με το Αιολικό Πάρκο Ισχύος 48,3 MW στη θέση "ΤΣΟΥΜΑ - ΧΙΟΝΙ - ΣΤΕΚΟΣ"

24 Ιουνίου 2023

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης πάρθηκε η ακόλουθη απόφαση:

Γνωμοδοτούμε αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για τους παρακάτω λόγους:

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας για την εγκατάσταση των Α/Γ και στις νότιες πλαγιές της για την κατασκευή της οδού πρόσβασης. Συνολικά προβλέπεται η κατάληψη 150 στρεμμάτων και η εκσκαφή 280.000 κμ βραχωδών κα ημιβραχωδών εδαφών. Πρόκειται δηλαδή για ένα τεράστιο έργο, που θα αλλοιώσει οριστικά και αμετάκλητα την μορφή της κορυφογραμμής αλλά και του βουνού γενικότερα, με μεγάλες επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις κορυφές της Μικρής Ζήρειας αναπτύσσονται οικότοποι μεγάλης σημασίας οι οποίοι θα καταστραφούν λόγω της διάνοιξης του προβλεπόμενου δρόμου και λόγω της κατάληψης ζωτικού χώρου από τις Α/Γ. Ιδιαίτερα ο οικότοπος 6230 (χιονόφιλα λιβάδια/χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus- σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43) είναι οικότοπος προτεραιότητας για διατήρηση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης τα ενδημικά, τα περιορισμένης εξάπλωσης είδη και τα σπάνια και κινδυνεύοντα είδη χλωρίδας τεκμηριώνουν την οικολογική αξία του συγκροτήματος της Μικρής Ζήρειας. Παράλληλα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την περιοχή Natura του όρους Κυλλήνη(Ζήρεια), αναμένεται με βάση τα οικολογικά χαρακτηριστικά να κατατάξει την περιοχή του προτεινόμενου έργου σε «Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της Φύσης» ή σε «Ζώνη Προστασίας της Φύσης».  Στις δύο αυτές ζώνες δεν επιτρέπεται ως χρήση γης η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με τα άρθρα 14α και 14β του ΠΔ 59/2018.

Ως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα δεν προκύπτει αν η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που θέτει η Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1702205/20.10.2014 για έργα Α1 εντός ΖΕΠ. Επίσης δεν μπορούν να αξιολογηθούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα καταγραφών πεδίου καθώς δεν καλύπτουν το απαιτούμενο φάσμα δραστηριότητας ενώ είναι απαράδεκτο να μην έχουν γίνει παρατηρήσεις εντός του πολυγώνου εγκατάστασης. Ακόμα είναι σαφές πως η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θα εμποδίσει ευθέως την επίτευξη του Στόχου Διατήρησης για το είδος του Χρυσαετού που έχει τεθεί ως Στόχος Διατήρησης η επίτευξη 2 αναπαραγωγικών ζευγαριών στην περιοχή της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR2530006.

Ως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υδρογεωλογική κατάσταση είναι δεδομένο ότι το καρστικό σύστημα είναι υψηλής δυναμικότητας και πολύ σημαντικό για την κάλυψη των υδατικών αναγκών μεγάλου τμήματος της Κορινθίας.  Η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου πρακτικά δεν μελετά τις επιπτώσεις της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στον υδρολογικό κύκλο και τις παροχές των πηγών, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Κρίνεται ως απαραίτητη η περαιτέρω ενδελεχής υδρογεωλογική μελέτη.

Ακόμα οι ορεινές περιοχές των Τρικάλων, της Στυμφαλίας και του Φενεού, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης. Το ισχυρό σημείο αυτής της ανάπτυξης αποτέλεσε το μεγάλης αξίας φυσικό περιβάλλον της Ζήρειας. Για αυτό τόσο οι δημοτικές αρχές του Δήμου Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης όσο και πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες, έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια με συνέπεια και με προσήλωση στον αειφόρο τουρισμό, καθώς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές προστασίας του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο αειφόρος τουρισμός βασίζεται στην ανάδειξη και προώθηση του φυσικού κεφαλαίου μιας περιοχής, μέσω της προώθησης ήπιων, “εναλλακτικών” και φυσιολατρικών ταξιδιωτικών εμπειριών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά ωφέλιμος, καθώς εμπλέκει όλον τον παραγωγικό κόσμο μιας περιοχής (εστίαση, φιλοξενία, πρωτογενής παραγωγή) σε ένα αειφόρο δίκτυο οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων. Είναι προφανές ότι το προτεινόμενο έργο είναι αντίθετο με τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής που σχεδιάσαμε για τον τόπο μας.

Πληροφορίες Έργου: ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΙΣΧΥΟΣ 48,3 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΤΣΟΥΜΑ - ΧΙΟΝΙ - ΣΤΕΚΟΣ" ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ & ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργούνται μέχρι 04/07/2023.

Στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο https://eprm.ypen.gr/ κάνοντας εγγραφή χρήστη μπορείτε να δείτε τον φάκελο για τη Ζήρεια (https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1208)

ΠΕΤ: 2202728313

Η διαδικασία της εγγραφής του χρήστη περιλαμβάνει 3 στάδια:

Στάδιο 1ο: Πιστοποίηση των στοιχείων του χρήστη που πραγματοποιεί την εγγραφή μέσω του συστήματος TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται για λόγους ασφαλείας και είναι ανεξάρτητη από το λογαριασμό που θα δημιουργήσετε.

Στάδιο 2ο: Επιλογή κατηγορίας του χρήστη ανάλογα με τον ρόλο του στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οι κατηγορίες χρηστών είναι: Επενδυτές, Εσωτερικοί χρήστες αδειοδοτικών υπηρεσιών, Γνωμοδοτικοί φορείς/υπηρεσίες και ενδιαφερόμενο κοινό.

Στάδιο 3ο: Συμπλήρωση φόρμας εγγραφής του χρήστη με συγκεκριμένα πεδία για συμπλήρωση με υποχρεωτικά και μη πεδία.

Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση μέσω TaxisNet αφορά αποκλειστικά την εγγραφή του χρήστη και τη δημιουργία του λογαριασμού του. Στη συνέχεια η είσοδος στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς που δηλώνει ο χρήστης στην φόρμα εγγραφής του.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.