Skip to main content

Θυμάρι

Θυμάρι (Thymus vulgaris) Οικογένεια : Lamiaceae

Αρωματικός αειθαλής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος. Tα φύλλα είναι δερματώδη, μικρά, γραμμοειδή, ενώ τα άνθη βρίσκονται κατά ομάδες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων.
Ευδοκιμεί τόσο σε ήπιο, θερμό όσο και ψυχρό κλίμα, σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, σε όλα σχεδόν τα εδάφη (ποτιστικά-ξηρικά) εκτός από τα βαριά μη στραγγιζόμενα.
Με pH=5.5 και μη ασβεστούχα εδάφη αναπτύσσεται κανονικά, ενώ με pH=7 και ασβεστούχα εδάφη ευνοείται περισσότερο
Κυρίως με μοσχεύματα (τμήματα βλαστών 10εκ. περίπου).
Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες.

Στα ξηρικά χωράφια φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν 1m και επί των γραμμών 60-80εκ. Η φύτευση γίνεται με το χέρι ή με καπνοφυτευτικές μηχανές. 
Απαραίτητη θεωρείται η καλή προετοιμασία του αγρού, η καταπολέμηση των ζιζανίων (σκαλίσματα ή ζιζανιοκτονία) και η άρδευση (3-4 ποτίσματα το καλοκαίρι) όπου υπάρχει νερό.
Καλύτερη εποχή για εγκατάσταση των μοσχευμάτων η άνοιξη.
Η οριστική εγκατάσταση τους γίνεται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο ή Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Συλλέγεται στο στάδιο της πλήρους άνθησης.
Καταλληλότερη περίοδος Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος.
Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται σε 700-800 κιλά χλωρό χόρτο ή 200 κιλά περίπου σε ξηρή δρόγη.

Με δεύτερη κοπή (Αύγουστος) υπάρχει συμπληρωματική παραγωγή 30%. 
Χρησιμοποιείται η ξηρή δρόγη και το αιθέριο έλαιο στην βιομηχανία τροφίμων.
Περιέχει ‘θυμόλη’ με ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.
Επίσης στην αρωματοποιία, ποτοποιία.
Αναφέρεται ως αντισηπτικό, αποσμητικό, τονωτικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό

Θυμάρι Θυμάρι

Θυμάρι (Thymus vulgaris) Οικογένεια : Lamiaceae

Άλλες εναλλακτικές καλλιέργιες