Ελληνικό
*Γράφει η Ιωάννα Δούρη
Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο
Μπορεί προς στιγμή να νομίσεις ότι βρίσκεσαι στα Ζαγοροχώρια, αλλά όχι, είσαι στο Ελληνικό Κορινθίας. Αν έρθεις την άνοιξη, το μάτι σου θα χαθεί στο ροζ χρώμα των απέραντων αμυγδαλιών, ενώ αν βρεθείς εκεί τον χειμώνα, είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις τη «βουνίσια» ομίχλη και -γιατί όχι;- λίγο χιόνι. Αν είσαι με αυτοκίνητο, σου χρειάζονται μόνο 15’ αν έρχεσαι από τη Λυκοπορία και περίπου 35’ από το Ξυλόκαστρο.
Πώς θα βρεθείς στο χωριό; - Οι δύο τρόποι
Στον παραλιακό δρόμο της Λυκοποριάς θα συναντήσεις μια ταμπέλα που λέει προς Καλλιθέα, Ελληνικό και Σιδηροδρομικό Σταθμό. Θα ανέβεις τον δρόμο (μην τρομάξεις από τις στροφές), θα φτάσεις στο χωριό «Καλλιθέα», όπου σε μια διχάλα, θα βρεις την εκκλησία «Άγιος Χαράλαμπος». Εκεί, θα δεις μια άλλη επιγραφή που δείχνει τον δρόμο προς Ελληνικό.
Ο άλλος δρόμος είναι από το παραλιακό χωριό Πιτσά, όπου αμέσως μετά τη γέφυρα υπάρχει ένας δρόμος στην αριστερή πλευρά με ταμπέλα «Ελληνικό» και «κατασκηνώσεις». Αυτή η διαδρομή επίσης οδηγεί στο χωριό, αν ακολουθήσει κανείς τις σημάνσεις.
Τι θα χρειαστείς μαζί σου;
Ένα άδειο παγούρι, άνετα παπούτσια, τη φωτογραφική σου μηχανή (ή το smart κινητό σου) και μια διάθεση, γεμάτη προσμονή για περιπέτειες!
Οι λάτρεις των extreme sports, ας βγάλουν από τη ντουλάπα το μαγιό και τον εξοπλισμό για το ποτάμι, αρκεί να συνοδεύονται από ειδικό οδηγό και άλλους γνώστες της άγριας φύσης.
Φαράγγι Αγίου Λουκά – Η must απόδραση
Το χωριό έχει γίνει ευρέως γνωστό για το φαράγγι του, «το φαράγγι του Αγίου Λουκά», όπως το ξέρουν όλοι, που αποτελεί μια δημοφιλή διαδρομή για τους λάτρεις των αθλημάτων. Για να ξεκινήσεις τη διαδρομή σου, ο ένας τρόπος είναι να μεταβείς στο εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, από το οποίο βαφτίστηκε και το φαράγγι.
Μόλις βρεθείς εκεί, μπορείς να παρκάρεις κάπου το αυτοκίνητό σου και να ξεκινήσεις την κατάβαση μαζί με τον οδηγό και την παρέα σου. Θα σε καθοδηγήσουν οι κόκκινοι σηματοδότες που είναι τοποθετημένοι στις πέτρες και τα δέντρα καθόλη τη διαδρομή. Από εκεί, θα βρεθείς μέσα στο φαράγγι και να κολυμπήσεις στη φυσική λιμνούλα που δημιουργείται μετά το μονοπάτι. Σε αυτό το μέρος, μπορείς να βγάλεις τις πιο απίθανες φωτογραφίες, που θα ζηλέψει κάθε instagramικός σου αντίζηλος!
Προσοχή – προσοχή στο φαράγγι! Δεν προτείνεται ως διαδρομή για να επιχειρήσει κανείς χωρίς ειδικό οδηγό και εξοπλισμό.
Δραστηριότητες για το βουνό – Περιπλανήσου στο χωριό
Ο τόπος όμως προσφέρεται για πολλά περισσότερα. Είναι ο ιδανικός προορισμός για να χαθείς στα στενά μονοπάτια του, να περπατήσεις μέσα στη φύση, να πιεις κρυστάλλινο νερό και να κάνεις το picnic σου, όπως εσύ το θέλεις!
Ποιος δρόμος οδηγεί στα μονοπάτια του χωριού; Δεν πιστεύουμε ότι θα δυσκολευθείς, αλλά για να μην αρχίσεις τις δικαιολογίες από βαρεμάρα και χάσεις όλη τη μαγεία της φύσης, σου… δείχνουμε τον δρόμο! Μπαίνοντας στο χωριό, σύντομα θα βρεθείς στο πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας, με το μεγάλο προαύλιο, το παλιό σχολείο, την παιδική χαρά και το Ηρώον. Πάρκαρε το αυτοκίνητό σου και κατέβα.
Έφτασες; Τώρα ακολούθησε το δρομάκι που σε κατεβάζει στο χωριό και ξεκίνα τις διαδρομές σου σε όποιον από τους δύο μαχαλάδες θέλεις! Περιπλανήσου στα στενά δρομάκια του και βγάλε όσες φωτογραφίες θέλεις.
Η βρύση του Άη Γιάννη & το «διπλό» πλατάνι
Για το τέλος, σου αφήνουμε το εκκλησάκι του Άη Γιάννη που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Διαθέτει έναν υπέροχο πέτρινο φράχτη που χρονολογείται το 1940 και δίπλα του υπάρχει μια εκπληκτική βρύση, στην ίδια τεχνοτροπία με τον φράχτη. Γέμισε το παγούρι σου από το νερό της πηγής που δεν στερεύει ποτέ και ακολούθησε το μονοπάτι για να εξερευνήσεις τη φύση.
Θα παρατηρήσεις ότι πίσω ακριβώς από τη βρύση, βρίσκεται ένα πλατάνι πολύ ιδιαίτερο. Πρόκειται στην ουσία για διπλό δέντρο που οι κορμοί του ενώνονται και καταλήγει να γίνει ένα πλατάνι! Τρελό; Κι όμως, αληθινό και απόλυτα... Ελληνικό!