Skip to main content

1 - 7 Νοεμβρίου: Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015 Θηλασμός και εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει!

29 Οκτωβρίου 2015

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Νοεμβρίου, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WHO, την WABA και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι' αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015, εορτάζεται κάτω από το σύνθημα «Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει!». Ο στόχος είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους και ιδιαίτερα με το μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.

Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία, την εκπαίδευση και στην εθνική οικονομία.

Για παράδειγμα, ο θηλασμός οδηγεί σε:

    Βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, οφέλη για την υγεία της μητέρας και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μη μεταδοτικών ασθενειών.
    Βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης.

Αναλυτικά στο https://www.unicef.gr/bfweek

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.