Skip to main content

ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ 05-05-09

05 Ιανουαρίου 2009

Τα τελευταία χρόνια το Αισθητικό Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου έχει προσβληθεί από το έντομο Marchalina hellenica με αποτέλεσμα την έντονη βαμβακίαση των Πεύκων.

Εκτεταμένη προσβολή παρατηρείται στις πρώτες συστάδες του Δάσους (δυτικά), ενώ το προς ανατολάς τμήμα του δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
Το πρόβλημα βαμβακίασης είναι πανελλαδικό και έχει ανθρωπογενή αιτία, λόγω του εμβολιασμού των πευκοδασών για την παραγωγή πευκόμελου από τις μέλισσες.
Επειδή το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης, ενέκρινε τον ψεκασμό με πέντε χημικά εντομοκτόνα. Προτείνει μάλιστα ψεκασμό με καλό ΄΄λούσιμο΄΄ των πεύκων. Προσθέτει όμως ότι τα σκευάσματα αυτά απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε δασικά οικοσυστήματα, σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε ποταμούς, λίμνες, θάλασσες γιατί οι βλαβερές, επικίνδυνες επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες στον άνθρωπο, στα ζώα, στα πουλιά, στα έντομα και στα υπόγεια και επιφανειακά νερά.
Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ τη χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικούς χώρους. Δεν είναι δυνατόν να ψεκάζουμε αστικούς χώρους με χημικά εντομοκτόνα και από την άλλη με Μαραθώνιους αγάπης να κτίζουμε ογκολογικά νοσοκομεία.
Η αγάπη για τον Πευκιά και η δικαιολογημένη αγωνία των δημοτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν δικαιολογεί επιπόλαιες, εντυπωσιακές, παράνομες και μη επιστημονικά στηριγμένες επικίνδυνες ενέργειες.
Η Δημοτική Αρχή απέστειλε από το 2008 δείγματα προσβεβλημένης πεύκης στο ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας). Μετά την μικροσκοπική έρευνα, η ερευνήτρια Δρ. Μ. Καλαπανίδα μας ενημέρωσε ότι πέραν της βαμβακίασης βρέθηκαν προσβολές από φλοιφάγα – ξυλοφάγα έντομα και από νηματώδεις.
Η βαμβακιάση (Marchelina hellenica) σαν παράσιτο, καταπονεί τα πεύκα, αλλά δεν έχει αποδειχτεί αν αυτή η καταπόνηση είναι από μόνη της ικανή να οδηγήσει σε παραπέρα προσβολή από άλλα παθογόνα και τελικά στη νέκρωση των δέντρων. Η πιθανότερη αιτία νέκρωσης είναι ο συνδυασμός των φλοιοφάγων – ξυλοφάγων εντόμων και νηματωδών.
Σαν γενική αρχή η Δρ. Μ. Καλαπανίδα συνιστά την κατά το δυνατόν συντομότερη κοπή των νεκρών δέντρων και την απομάκρυνση από το Δάσος, ώστε να αποτρέψει νέες προσβολές.
Από το 2008 το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου έχει διαθέσει συνεργείο εργατών, οι οποίοι κόβουν τα νεκρά δέντρα.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου πριν τρεις μήνες φύτευσε περίπου 250 δενδρύλια, σε μια προσπάθεια ανανέωσης των ξερών και γηρασμένων πεύκων. Κάλεσε δε τον εντομολόγο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κο. Μυλωνά Παναγιώτη, ο οποίος σε επιτόπια αυτοψία στο Πευκιά συμφώνησε με τις παρατηρήσεις – διαπιστώσεις της Δρ. Μ. Καλαπανίδα. Ο Αντιδήμαρχος Δούρης Σωτήρης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου και ενημερώθηκε για τις προσπάθειες και ενέργειες του Δήμου Πεντέλης. Επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρμόδια του Δήμου Ρέντη και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Δήμου Ρέντη.
Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες αλλά και τους υπεύθυνους των Δήμων Πεντέλης και Ρέντη ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι το ξέπλυμα με νερό των κορμών των προσβεβλημένων πεύκων, ενέργεια που κάθε χρόνο πραγματοποιεί ο Δήμος Ξυλοκάστρου, με δικά του μέσα και προσωπικό και με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιάτου ώστε να μειώσουμε τον πληθυσμό της Marchalina hellenica.
Φέτος δε για πρώτη φορά εκτός από το ξέπλυμα, θα ΄΄τυλίξει΄΄ χαμηλά τους κορμούς με οικολογική, εντομολογική ρητίνη, ώστε να εμποδίσει την άνοδο των εντόμων στα πεύκα σύμφωνα με την γνώμη των παραπάνω ειδικών.
Τέλος οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει, επιτέλους, να χρηματοδοτήσουν την έρευνα που ζητούν τα τελευταία χρόνια Πανεπιστήμια και γεωπόνοι της χώρας, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ξήρανσης των Πεύκων σε όλη την Ελλάδα.
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα