Skip to main content

Οι Νεφέλες-28/07/08

08 Απριλίου 2008

 ΑΤΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ - Παράσταση: 5 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη

Μετάφραση: Κ. Γεωργουσόπουλος, Σκηνοθεσία: Θ. Θεολόγη. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ηλίας Λογοθέτης, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Θωμάς Παλιούρας, κ.α.


 

ΑΤΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Σαράντα Εκκλησιών 9 Βύρωνας Τ.Κ. 16231
ΤΗΛ.: 6977250291
Α.Φ.Μ. 999243434 Δ.Ο.Υ.: ΒΥΡΩΝΑ
 
ΑΤΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Αριστοφάνης, βίωσε μια βαθιά οδύνη, την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον πόλεμο, την φτώχεια και την αθλιότητα. Αυτά αποτυπώνονται και καταγράφονται σε όλο το σωζόμενο έργο του.

Στις ΝΕΦΕΛΕΣ ενοχοποιεί την πνευματική ηγεσία του καιρού του ως συνεργό για την ηθική και πνευματική έκπτωση.

Σατιρίζει αμείλικτα τις νέες μεταμοντέρνες ιδέες και τα νέα εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν εισάγει ο Σωκράτης και οι σοφιστές.

Οι ΝΕΦΕΛΕΣ παρουσιάζονται προσωποποιημένες σαν οντότητες ή θεότητες, γοητευτικές μαζί και αποκρουστικές, που αμφισβητούν την παραδεδειγμένη γνώση, όπου εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον και εκφράζουν τη σύγχυση, το χάος και την αβεβαιότητα.

Ο Στρεψιάδης που αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του και να κλειστεί στα τείχη της Αθήνας λόγω πολέμων με τους Σπαρτιάτες, αποφασίζει να στείλει τον γιο του Φειδιπίδη στο φροντιστήριο του Σωκράτη για να μάθει τον άδικο (κυρίως) λόγο και τον δίκαιο λόγο, για να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλυτώνει από τα διάφορα δανεικά κι αγύριστα.

Βέβαια όλα αυτά γυρίζουν εναντίον του καθ’ ότι ο γιος μαθαίνοντας τα δικαιώματά του και κυρίως τον άδικο λόγο στρέφεται ακόμη κι εναντίον του πατέρα του και της μάνας του.

Ανίσχυρος πια ο Στρεψιάδης και μετανιωμένος, για να πάρει τουλάχιστον εκδίκηση, βάζει φωτιά στο φροντιστήριο του Σωκράτη και σε όλους που υποστηρίζουν μία τέτοια ανήθικη σοφία.

Μετάφραση: Κ. Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθεσία: Θ. Θεολόγης
Σκηνικά-Κοστούμια: Α. Χαλκιάς
Μουσική: Γ. Στούπελ
Χορογραφίες: Π. Γάλλιας
Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ηλίας Λογοθέτης, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Θωμάς Παλιούρας, Μαρία Ζαχαρή, Αναστάσης Κολοβός, Ιωάννα Δελάκου, Ντέπυ Πάγκα, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Μιχαέλλα Κοκκινογιένη, Κατερίνα Μπάστα, Αντώνης Αντωνίου, Χρύσα Δημοπούλου.
Παράσταση: 5 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα