Skip to main content

Ματωμένος Γάμος - 08/08/08

08 Αυγούστου 2008

"ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ" του ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

Παράσταση: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008  Ώρα: 21.30.

Ανοικτό Θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης

 

 

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ

"ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ" ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

Σταθερά προσανατολισμένο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στην παραγωγή σημαντικών έργων του παγκοσμίου Θεάτρου, πέρα από την προβολή και ανάδειξη του Κρητικού Θεάτρου ως οφείλει, επέλεξε για την Θερινή Περίοδο του 2008 να παρουσιάσει το "Ματωμένο Γάμο" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο "Ματωμένος Γάμος" αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη παραδόσεων και έχει καταξιωθεί στη μνήμη μας σαν ένα έργο βαθιά μεσογειακό που δεν αφορά μόνο την ισπανική ύπαιθρο, μα ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και κατ’ επέκταση ολόκληρη την οικουμένη. Ειδικότερα όμως αφορά την Κρήτη, μια που οι επιρροές των δυο περιοχών λειτουργούν αμφίδρομα, οι πολιτισμικές ρίζες μέσα στο χρόνο είναι βαθιές και η ψυχοσύνθεση των κατοίκων τους παρεμφερής.

Οι τελετουργικές καταβολές της θυσίας του διονυσιακού θεού-ταύρου (ταυροκαθάψια) της Κρήτης, συναντούν τις αντίστοιχες στην Ιβηρική χερσόνησο που σήμερα έχουν πάρει τη μορφή των ταυρομαχιών. Η "βεντέτα", έθιμο και των δυο λαών, κυριαρχεί στην τραγωδία του Λόρκα και το μαχαίρι απαραίτητο εργαλείο και στους δυο, γίνεται στο "Ματωμένο Γάμο" εργαλείο θανάτου και παίρνει τις διαστάσεις ιερού εγχειριδίου των αρχαϊκών θυσιών, που πρώτα αυτό έρχεται σε επαφή με τον σπαραγμό του σώματος και το αίμα. Ο λυρισμός, η δράση, τα πάθη και τα συναισθήματα, ο προδομένος έρωτας που οδηγεί στον θάνατο, οι αλληγορίες του θανάτου, του "ντουέντε» (πάθους της ψυχής) και της σελήνης, το χώμα, ο ήλιος, τα υπερφυσικά στοιχεία, το πάθος της Ανδαλουσιανής γης, οι λαϊκές πηγές της παράδοσης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγωδία του «Ματωμένου Γάμου».

Παίρνουν μέρος οι Ηθοποιοί:

ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ, Λεονάρντο, ΚΛΕΙΩ-ΔΑΝΑΗ ΟΘΩΝΑΙΟΥ, Νύφη, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ, Μάνα, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΔΡΟΛΙΑΣ, Γαμπρός, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΤΩΝΑΚΗΣ, Πατέρας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Γυναίκα του Λεονάρντο, ΕΛΕΝΗ ΤZΑΓΚΑΡΑΚΗ, Πεθερά, ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΕΜΚΕΡΙΔΟΥ, Δούλα, ΒΙΚΥ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΔΗ, Ζητιάνα, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΡΜΠΗΣ, Φεγγάρι, ΖΩΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, Κορίτσι, ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ, Κορίτσι, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, Παλικάρι, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ, Παλικάρι

Παράσταση: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 ώρα: 21.30
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
 Ξυλόκαστρο 5/8/2008

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα