Skip to main content

ΕΞΩΠΟΤΑΜΙΑ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΡΙΖΑΣ) 4-9-2009

09 Ιουλίου 2009

Η σπουδαιότητα αυτού του έργου, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση μιας μεγάλης περιοχής με δυναμικές αγροτικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, έχει επανειλημμένα τονιστεί.
Η σπουδαιότητα της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξυλοκάστρου (στην περιοχή της Ρίζας), γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της λειψυδρίας.
Με το έργο αυτό, εφόσον χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί, θα "εκμεταλλευτούμε" τα νερά του ποταμού Σύθα που σήμερα χύνονται στην θάλασσα.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης και του συντονισμού των προσπαθειών όλων των αρμοδίων φορέων του Νομού μας, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου έχει αποστείλει τις παρακάτω δύο επιστολές:

 

Α΄ επιστολή: 4-6-2008 προς τους: Κοινοτικό Επίτροπο κ. Δήμα, κ. Κοντό (τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), κ. Αγγελόπουλο (Περιφερειάρχη Πελ/σου), κ. Ταγαρά (Νομάρχη Κορινθίας), κ. Παπαγιαννίδη (ειδικό γραμματέα Υπ. Αγρ. Ανάπτ. & Τροφίμων) και τους Βουλευτές του Νομού μας, κ. Παπαληγούρα, Κόρκα, Κόλλια & Μπεγλίτη. 

Η ανωτέρω επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Η μελέτη Εξωποτάμιας Λιμνοδεξαμενής Ξυλοκάστρου Κορινθίας εκπονήθηκε σε στάδιο οριστικής μελέτης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Κορινθίας.
Το έργο είναι ώριμο, έχουν παρθεί οι απαραίτητες άδειες από τους αρμόδιους φορείς (αρχαιολογία, δασαρχείο κ.λ.π.) και έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Η μελέτη αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελ/σου με το ποσό των 352.000,00 € και αν δεν γίνει το έργο θα «πεταχτούν» χρήματα του ελληνικού λαού.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή μας, λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζει σοβαρότατα, οξύτατα προβλήματα επάρκειας νερού.
Με το έργο αυτό επιτυγχάνουμε την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας (αξιοποιούμε τα νερά του ποταμού Σύθα) σε εποχές μεγάλης λειψυδρίας.
Παρακαλούμε για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. (Δ΄ Κ.Π.Σ.) 2007-2013.»

Β΄επιστολή: 28-5-2009 προς τους: Γραφείο Πρωθυπουργού, Κοινοτικό Επίτροπο κ. Δήμα Υπουργό κ. Παπαληγούρα, Υπουργό κ. Χατζηγάκη, Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, κ. Αγγελόπουλο (Περιφερειάρχη), κ. Ταγαρά (Νομάρχη Κορινθίας), Βουλευτές του Νομού μας, κα Κόρκα, Κόλλια & Μπεγλίτη καθώς και προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων της Βουλής Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανωτέρω επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριοι,
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου με 25 δημοτικά διαμερίσματα, με 150 χιλ. στρέμματα αγροτικής έκτασης (σε συνολική έκταση 320 χιλ. στρεμμάτων) και έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της ανομβρίας, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επάρκειας νερού για ύδρευση και άρδευση.
Την έκταση του δήμου μας διασχίζει ο ποταμός Σύθας που εκβάλλει πολύ νερό στη θάλασσα. Ο δήμος μας διαθέτει «ώριμη» μελέτη με όλες τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οριστική έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο «εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή Ξυλοκάστρου Κορινθίας.
Η μελέτη αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 352.000,00 € και αν δεν γίνει το έργο θα «πεταχτούν» χρήματα του ελληνικού λαού.
Με το έργο αυτό αξιοποιούμε τα επιφανειακά νερά της περιοχής μας (ποταμός Σύθας) σε εποχές μεγάλης λειψυδρίας. Είναι απαράδεκτο σήμερα τα νερά του ποταμού να χύνονται στη θάλασσα και την ίδια ώρα να ερημοποιείται η ύπαιθρος, να ερημώνουν τα χωριά μας, να «ξεραίνονται» οι καλλιέργειες και να μην έχουμε νερό να πιούμε.
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο ζωής για την περιοχή μας που τελευταία αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα επάρκειας νερού για ύδρευση και για άρδευση.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ζητάμε την βοήθειά σας για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα μεγάλων έργων του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης.»

Είναι αυτονόητο πως όλοι μαζί οι θεσμικοί παράγοντες του Νομού μας (Κοιν. Επίτροπος, Υπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχης) οφείλουμε να αγωνιστούμε για την κατασκευή ενός τόσο σπουδαίου, σημαντικού έργου υποδομής για την επιβίωση της περιοχής του Δήμου Ξυλοκάστρου.
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα