Skip to main content

Ο ΠΕΥΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ 15-9-09

16 Σεπτεμβρίου 2009

H προστασία και φροντίδα του αισθητικού Δάσους ΠΕΥΚΙΑΣ ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

Το Ξυλόκαστρο, ο Δήμος μας, έχει τον παράδεισό του που είναι ο ΠΕΥΚΙΑΣ με την παραλία του.
Χρωστάμε πολλά στο Δάσος μας και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας.
Η Δημοτική Αρχή χωρίς τυμπανοκρουσίες, με σύνεση και πάντα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων δασολόγων και γεωπόνων κρατικών φορέων και με τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθεια του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου, συνεχίζει τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών και ορθολογικής διαχείρισης του ΠΕΥΚΙΑ μας.
Οι ενέργειες που έγιναν φέτος από την πλευρά του Δήμου μας είναι:
- Η αποψίλωση, ο καθαρισμός και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς του ΠΕΥΚΙΑ που συνορεύει με την Παλαιά Εθνική οδό.
- Η φύτευση περίπου 300 δενδρυλίων πεύκων (τα τελευταία 6 χρόνια έχουν φυτευτεί περίπου 800 πεύκα).
- Η δημιουργία φυτωρίων χαλεπίου πεύκης για τις ανάγκες αναδάσωσης.
- Η επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο βορειοδυτικό τμήμα του Πευκιά.
- Η κοπή και απομάκρυνση ξερών πεύκων και θάμνων με τη βοήθεια του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου.
- Η διάθεση ενός επί πλέον πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου επί 24ώρου βάσεως για την πυροπροστασία του Πευκιά.
- Η δασοφύλαξη και δασοπροστασία με επί πλέον προσωπικό του Δήμου.
- Η περίφραξη περίπου 10 στρεμμάτων στο βορειοδυτικό τμήμα του ΠΕΥΚΙΑ, ώστε να προστατευθεί από τη συμπίεση του εδάφους, που προκαλείται από τη συγκέντρωση πολλών επισκεπτών. Η συμπίεση του εδάφους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κάνει δύσκολη την ανάπτυξη των πεύκων, τα εξασθενεί και είναι ευάλωτα σε κάθε λογής ασθένειες, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών. Το περιφραγμένο τμήμα του ΠΕΥΚΙΑ θα φυτευθεί με νέα πεύκα και θα ποτίζεται με την επέκταση του δικτύου άρδευσης που ήδη έγινε.
- Η αποκατάσταση του κατεστραμμένου (από τροχαίο ατύχημα) κιγκλιδώματος στη νότια πλευρά του Πευκιά και η συντήρηση και το βάψιμο του κιγκλιδώματος.

Με τη γόνιμη συνεργασία του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου και της Δασολόγου του Δήμου θα αποσταλούν εκ νέου δείγματα προσβεβλημένων από τη βαμβακίαση πεύκων για εξέταση στα εξειδικευμένα κρατικά εργαστήρια, ώστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας και να συνεχίσουμε την προφύλαξη και φροντίδα τους, σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Προγραμματίζουμε για μια φορά ακόμη την επιτόπια αυτοψία με τους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να έχουμε μια καθαρή επιστημονική άποψη της εξέλιξης του φαινομένου της βαμβακίασης και άλλων ασθενειών.
Χωρίς παρορμητικές, συγκυριακές και επικοινωνιακές εξάρσεις λατρείας του ΠΕΥΚΙΑ, χωρίς επιπόλαιες και ανεύθυνες πρωτοβουλίες, χωρίς μικροπολιτικές ενέργειες και πάντα με την καθοδήγηση του ειδικών κρατικών φορέων και επιστημόνων, είμαστε καθημερινά μέσα στο Δάσος και δίνουμε τη μάχη για την προφύλαξη και φροντίδα του.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και αξία του ΠΕΥΚΙΑ και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή που έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την ορθολογική διαχείρισή του.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπολίτες μας που ευαισθητοποιήθηκαν, συνεργάστηκαν και βοήθησαν στην προσπάθεια σωτηρίας του Δάσους μας.
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα