Skip to main content

Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 09-11-09

11 Σεπτεμβρίου 2009

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής έγινε η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους δημότες, που αφορούσε την Β΄ φάση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης με τίτλο "Κορυφές όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και χαράδρα Φλαμπουρίτσα".

Πριν δύο χρόνια (Οκτώβριος 2007) η Δημοτική αρχή, οργάνωσε δημόσιο διάλογο – ενημέρωση για το ίδιο θέμα, με αφορμή την εκπόνηση της Α΄ φάσης της μελέτης και είχε ζητήσει από τους φορείς, συλλόγους και πολίτες την κατάθεση προτάσεων.
Η παρουσίαση της Β΄ φάσης της μελέτης έγινε από τους μελετητές – περιβαλλοντολόγους που την εκπόνησαν.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αντώνη Κλαδούχο η συμμετοχή και η δημόσια διαβούλευση με τους δημότες είναι απαραίτητη:
α) για να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τι θέλουμε να πετύχουμε και
β) για να διατυπωθούν προτάσεις και να αποφασιστεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόταση για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιοχή που μελετάμε, είναι η προστατευόμενη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως τόπος Κοινοτικής Σημασίας (CSI), η οποία περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 με τίτλο «Κορυφές όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και χαράδρα Φλαμπουρίτσα». Η παραπάνω προστατευόμενη περιοχή επεκτείνεται σε τμήματα 4 δήμων:
§ στο δήμο Ξυλοκάστρου (στο μεγαλύτερο μέρος της)
§ στο δήμο Στυμφαλίας
§ στο δήμο Φενεού και
§ στο δήμο Σικυώνος.
Η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε αποτελείται από θαυμάσιους φυσικούς οικοτόπους και μοναδικό ζωικό και φυσικό πλούτο.
Αντικείμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης είναι η προστασία, διαχείριση και διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής.
Σκοπός της προστασίας είναι η διατήρηση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Τα φυσικά και ζωικά είδη που είναι σημαντικά για την περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε πρέπει να διατηρηθούν όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά γιατί θα αποτελέσουν σημαντικές συνιστώσες μιας αξιόλογης εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης, μέσα από ειδικές μορφές τουρισμού και αναψυχής.
Με την προστασία της περιοχής, δεν επιδιώκουμε την απομάκρυνση του ανθρώπου από την περιοχή.
Αντίθετα επιδιώκουμε τη συνύπαρξη και την κατανόηση της αλληλεξάρτησης που υπάρχει ανάμεσα στην προστασία και την ανάπτυξη (αειφόρος, βιώσιμη ανάπτυξη).
Σύμφωνα με την μελέτη η περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιοχή οικοανάπτυξης.
Εντός της περιοχής οικοανάπτυξης ορίζονται:
3 περιοχές προστασίας της φύσης και 4 ζώνες διαχείρισης φυσικού τοπίου.
Γενικοί στόχοι των περιοχών των ζωνών που διαμορφώνονται είναι:
α) προστασία και διατήρηση των ιδιαίτερα σημαντικών τύπων οικότοπων που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί
β) προστασία και διατήρηση των σπάνιων, απειλούμενων ενδημικών και προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Μετά τον δημόσιο διάλογο και την κατάθεση αξιόλογων προτάσεων που ακολούθησε, ο Δήμαρχος πρότεινε και συμφωνήθηκε, να κατατεθούν οι προτάσεις και οτιδήποτε άλλο σχετικά με τη μελέτη, εντός μηνός στο δήμο.
Αφού εγκριθεί η Β΄ φάση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση. Μετά εκδίδεται προεδρικό διάταγμα. Εντός 6 μηνών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος συστήνεται φορέας διαχείρισης (ΝΠΙΔ) που διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας, Νομαρχίας, εκπροσώπους των δήμων και εκπροσώπους μη Κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ο Δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στο διάλογο και την ενημέρωση, για την συμβολή τους στην κατάθεση προτάσεων.
Ανέφερε πως η Κίνηση Πολιτών και η Δημοτική αρχή, πιστή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, αφού ολοκλήρωσε την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ολοκληρώνει και την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή Natura 2000 «Κορυφές όρους Ζήρεια και χαράδρα Φλαμπουρίτσα», βάζοντας τα θεμέλια για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος που αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. 

 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα