Skip to main content

Βιοκληματική Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Ξυλοκάστρο 23-11-09

23 Νοεμβρίου 2009

Άρχισαν τα έργα ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων τη παραλίας του Ξυλοκάστρου.
Μαζί με το έργο της ανάπλασης κατασκευάζονται και οι υποδομές απορροής των νερών της βροχής και η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.
 

Το έργο αφορά το τμήμα από «Αρίωνα» ως «Κούστα». Για το υπόλοιπο τμήμα από «Κούστα» έως Σύθα αναμένουμε την οριστική έγκριση του έργου που καθυστέρησε λόγω των εκλογών και της καθυστέρησης ορισμού νέου περιφερειάρχη.
Με το έργο αυτό προβλέπεται να γίνει επέκταση του νότιου πεζοδρομίου μπροστά στα καταστήματα ώστε να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων.
Ο δρόμος γίνεται μονόδρομος από ανατολάς προς Δυσμάς.
Το παραλιακό βόρειο πεζοδρόμιο απελευθερώνεται από τις πρόχειρες κατασκευές και αποδίδεται στους πεζούς (σε αυτούς ανήκει) για να απολαύσουν την βόλτα τους.
Σε τμήματα του νότιου πεζοδρομίου προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου και χώρου τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Συγχρόνως θα επισκευαστεί και θα κατασκευαστούν υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης των νερών της βροχής.
Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που βελτιώνει πολύ την σημερινή άσχημη κατάσταση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.
Έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε μια από τις πιο ωραίες περιοχές του Κορινθιακού κόλπου, ίσως και της Ελλάδας. Οι πρόγονοι μας, σεβάστηκαν και μας παρέδωσαν αλώβητα υπέροχα κομμάτια της φύσης και του πολιτισμού μας, (τον Πευκιά, τα καθαρά νερά, την παραλία, κ.λ.π.), όλα αυτά δηλαδή που ορίζουν στην συνείδηση τόσο τη δική μας, όσο και των χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο μας επιλέγουν για τις διακοπές τους, την εικόνα της πόλης μας.
Με τον ίδιο σεβασμό και μεράκι ο δήμος μελέτησε και υλοποιεί, τα έργα της ανάπλασης στην παραλία μας, πιστεύοντας ότι το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από την προηγούμενη γενιά, αλλά το δανειστήκαμε από την επόμενη.
Γι’ αυτό συνεργάζεται με μια ομάδα πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών, ειδικευμένων στην βιοκλιματική ανάπλαση των δημοσίων χώρων.
Τι σημαίνει όμως βιοκλιματική ανάπλαση της παραλίας;
α) Σημαίνει σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων που ζουν, κινούνται, εργάζονται και ξεκουράζονται στην παραλιακή ζώνη. Η κατοικία, η αναψυχή αλλά και η εμπορική δραστηριότητα οργανώνονται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε ζώνες ευδιάκριτες και λόγω της χρήσης διαφορετικών υλικών, συνυπάρχουν χωρίς να παρενοχλεί η μία χρήση την άλλη.
β) Σημαίνει την επιλογή υλικών που πληρούν αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ο ντόπιος πωρόλιθος, το κυλινδρισμένο χώμα στην ζώνη στάσης, οι διάτρητοι κυβόλιθοι στα parking, υλικά με μειωμένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς και χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση! Ο κύριος στόχος της επιλογής των υλικών, αλλά και της εκτεταμένης φύτευσης νέων δένδρων και θάμνων, είναι η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό της νέας παραλίας, βασίζεται στην ισότιμη μεταχείριση όλων των χρηστών του δημοσίου χώρου, πεζών, ποδηλατιστών, αυτοκινητιστών. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην δυνατότητα χρήσης του χώρου από άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί κ.λ.π.).
Πιστεύοντας στην σημασία της τέχνης στον δημόσιο χώρο, ο Δήμαρχος απευθυνθήκαμε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προσβλέποντας σε μια συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές για την δημιουργία έργων τέχνης και ένταξη τους στη νέα παραλία.
Με την δική σας στήριξη, συνεργασία και εμπιστοσύνη, πιστεύουμε ότι το έργο που κάνει ο δήμος, βελτιώσει αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά την εικόνα της πόλης μας.

 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα