Skip to main content

Προστασία του Περιβάλλοντος - Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 28-12-09

28 Δεκεμβρίου 2009

Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η "Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και τη χαράδρα Φλαμπουρίτσα".
Η Δημοτική αρχή έχοντας άμεση προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, ανέθεσε τον Οκτώβριο του 2007 την εκπόνηση της μελέτης.
 

Από τότε, μέχρι την 14-12-09 που εγκρίθηκε η μελέτη, έγινε ανοικτός δημόσιος διάλογος με τους πολίτες και τους φορείς, με σκοπό να ενημερωθούν και να διατυπώσουν προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε (Κορυφές όρους Κυλλήνη & Χαράδρα Φλαμπουρίτσα) περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 και επεκτείνεται σε τμήματα 4 δήμων.
α) δήμος Ξυλοκάστρου: Α. Τρίκαλα – Μ. Τρίκαλα – Κ. Τρίκαλα – Στύλια – Παναρίτι – Μάννα – Ξανθοχώρι – Πελλήνη – Δενδρό – Ρέθι – Ρίζα.
β) δήμος Στυμφαλίας: Τ.Δ. Κεφαλαρίου
γ) δήμος Φενεού: Τ. Δ. Γκούρας – Τ.Δ. Στενού
δ) δήμος Σικυωνίων : μόνο εκτάσεις ορισμένων Τ.Δ.
Με την μελέτη αυτή βάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση της περιοχής αυτής.
Θέλουμε να προστατεύσουμε τα φυτά και τα ζώα της περιοχής όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά γιατί θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία μιας αξιόλογης εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης, μέσα από ειδικές μορφές τουρισμού και αναψυχής.
Η Δημοτική αρχή συμπεριέλαβε τις περισσότερες των προτάσεων που κατατέθηκαν από φορείς και πολίτες στην μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά την έγκριση της μελέτης και αφού εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, ιδρύεται «φορέας διαχείρισης της περιοχής όρους Κυλλήνης (Ζήρειας) και Χαράδρα Φλαμπουρίτσας».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος, η μελέτη βάζει το γενικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής και με βάσει αυτό, ο φορέας διαχείρισης – σε συνεργασία και διάλογο με τους πολίτες - βάζει ελέγχους και περιορισμούς.
Με αφορμή όσα ακούστηκαν στον διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης είναι:
§ Δεν απαγορεύεται το κυνήγι στην περιοχή.
§ Απαγορεύεται η ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
§ Απαγορεύεται η επέκταση του αθλητικού κέντρου Ζήρειας.
§ Απαγορεύεται η οικοδόμηση πάνω από τα 1.200 μέτρα.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Αντώνης Κλαδούχος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, συνεργάστηκαν και κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις κατά την διαδικασία του διαλόγου για την εκπόνηση της μελέτης.
Πιστεύουμε ότι κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τους φυσικούς οικότοπους και την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας συμβάλλοντας στην τοπική αειφορική ανάπτυξη. 

Υ.Γ. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος παρ’ ότι μίλησε με πάθος και μεγάλα λόγια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, τελικά δεν ψήφισε την έγκριση της μελέτης !!!

 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα