Skip to main content

Πολιτισμός - Πνευματικό Κέντρο - Δήμος Ξυλοκάστρου

14 Απριλίου 2010

Ο απολογισμός της πολιτιστικής δραστηριότητας στο Δήμο Ξυλοκάστρου από το 2003-2010 αποδεικνύει ξεκάθαρα πλέον ότι ο στρατηγικός μας στόχος ήταν και παραμένει η δημιουργία ντόπιου πολιτισμού.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ξυλοκάστρου έπαψε να είναι ένα καλλιτεχνικό γραφείο που τις περισσότερες φορές παράγγελνε "έτοιμες" εμπορικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα ορισμένων.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας έγινε εργαστήρι συμμετοχής, σχεδιασμού και δημιουργίας.
Οι άξονες της πολιτικής πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η δημιουργία ντόπιου πολιτισμού είναι:

  1. Η συνεχής πρόσκληση συμμετοχής στις ανοικτές συνεδριάσεις του Πνευματικού μας Κέντρου, όλων των συμπολιτών μας που έχουν το μεράκι και την εξειδίκευση της πολιτιστικής δράσης.
  2. Η επαναδραστηριοποίηση των ανενεργών συλλόγων και φορέων του Δήμου μας.
  3. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων συλλόγων και φορέων σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών (θέατρο, χορός, ποίηση, ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος κ.λ.π.).
  4. Η ενίσχυση της προσπάθειας συλλόγων για την ανάδειξη της ντόπιας παράδοσης, της ντόπιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των εθίμων της περιοχής.
  5. Η ανάδειξη και προβολή ντόπιων αγροτικών προϊόντων (γιορτές μήλου, σουλτανίνας κ.λ.π.).
  6. Η ενίσχυση, ανάδειξη και προβολή του έργου ντόπιων δημιουργών και καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς του πολιτισμού (ποιητές, ζωγράφοι, λογοτέχνες, μουσικοί, σκηνοθέτες κ.λ.π.).
  7. Η υποστήριξη των πολιτιστικών δράσεων όλων των σχολείων του Δήμου μας.
  8. Η συμμετοχή των Νομικών Προσώπων του Δήμου (ΚΑΠΗ –ΚΔΑΠ - Παιδικός Σταθμός – Βιβλιοθήκη - Φιλαρμονική) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  9. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκδηλώσεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες και πρωτοβουλίες υποστηρίχθηκαν οικονομικά, διοικητικά και τεχνικά από το Δήμο Ξυλοκάστρου, τις δημοτικές επιχειρήσεις του και το Πνευματικό Κέντρο.

Ο στόχος της δημιουργίας ντόπιου πολιτισμού είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση, τη συμμετοχή και την προσπάθεια των δημοτών σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα. Ανέδειξαν ένα πλούσιο ντόπιο δυναμικό με ταλέντο και μεράκι.

Σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο το Δ..Σ. του Πνευματικού Κέντρου ζητά εγγράφως τις προτάσεις των φορέων, συλλόγων και των πολιτών που έχουν την προσωπική τους σφραγίδα στον πολιτισμό, για τον σχεδιασμό, την κατάρτιση και την υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλες οι προτάσεις έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη βούληση της Δημ. Αρχής και του Δ.Σ. του Πνευματικού μας Κέντρου για πλατιές, ανοικτές, συλλογικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ντόπιου πολιτισμού, ώστε να ικανοποιούνται όλα τα πολιτιστικά γούστα με κριτήριο πάντοτε την ποιότητα.

Αυτές οι πολιτικές και οι προσπάθειες όλων έφεραν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Δημιουργήσαμε εκδηλώσεις συμμετοχής και αναδείξαμε το αξιοθαύμαστο μεράκι, ταλέντο και την αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία συμπολιτών μας, φορέων, συλλόγων και σχολείων μας.
Η πολιτική μας αυτή παραμένει συνεχής και αμείωτη.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ΟΛΟΥΣ και να καλέσουμε και άλλους στον αγώνα, στην προσπάθεια να γίνει ο Δήμος μας μία πνευματική πολιτιστική κυψέλη.
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα