Skip to main content

Απάντηση-ενημέρωση προς τους δημότες σχετικά με το ψήφισμα των καταστηματαρχών της παραλίας

14 Απριλίου 2010

Με αφορμή το ψήφισμα της πρωτοβάθμιας επαγγελματικής οργάνωσης καταστημάτων εστίασης-αναψυχής Δυτ. Κορινθίας "Αριστοναύτες", που αναφέρεται στο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Ξυλοκάστρου και δημοσιεύτηκε αρχικά σε μερίδα του τοπικού τύπου και θυροκολλήθηκε σε μερίδα καταστημάτων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Η ενημέρωση, συνεργασία και ο διάλογος της Δημ. Αρχής με τους φορείς και τους δημότες (και τους καταστηματάρχες) για το έργο, έγινε σε δημόσια εκδήλωση στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός», όπου φάνηκε ξεκάθαρα η αποδοχή του έργου από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.
  2. Το έργο εγκρίθηκε-ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά μάλιστα από διεξοδική συζήτηση – ενημέρωση που παρακολούθησαν και μερικοί καταστηματάρχες. Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας προέκυψε από τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών και την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας και της ισονομίας.
  3. Η ενημέρωση και ο διάλογος με τους επαγγελματίες-καταστηματάρχες της παραλίας συνεχίστηκε αρκετές φορές και στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου και στο γραφείο του Δημάρχου. Ο σχεδιασμός του έργου παρουσιάστηκε στις συναντήσεις αυτές και ήδη σήμερα που το έργο είναι σε εξέλιξη φαίνεται και στην πράξη.
  4. Είναι γεγονός πως οι φίλοι καταστηματάρχες, που όλοι τους προσφέρουν πολλά στην τοπική οικονομία στον τομέα της αναψυχής, είχαν εκφράσει (οι περισσότεροι) τις ανησυχίες τους και τις αντιρρήσεις τους. Σεβαστές οι ανησυχίες τους, αλλά οι περισσότερες των προτάσεών τους ήταν αντίθετες με τη νομιμότητα, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του έργου.
  5. Το υπόλοιπο έργο (από Κούστα μέχρι Σύθα) είναι μελετημένο και ώριμο και έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την εκτέλεσή του από τον Αύγουστο του 2009. Δυστυχώς όμως έχει καθυστερήσει η έναρξή του, γιατί λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας, η κρατική – κεντρική διοίκηση αναγκάστηκε να αναστείλει τις χρηματοδοτήσεις έργων σε όλους τους Δήμους της χώρας.
  6. Όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης, η σημερινή δημοτική αρχή έχει ήδη από το 2003 δημιουργήσει τρεις (3) χώρους στάθμευσης, Στην Κρινάκου (παλαιά Κοινότητα), στη Νοταρά (απέναντι από το 3ο Δημ. Σχολείο) και στην παραλία του Αρίωνα. Εκτός αυτών, η Δημ. αρχή προσπάθησε, βρήκε και πρόκειται να δημιουργήσει χώρο στάθμευσης 4,5 στρεμμάτων περίπου στο τέρμα της Αγ. Βλασίου, δυτικά του σιδηροδρομικού σταθμού. Οι ανωτέρω χώροι στάθμευσης απέχουν από την παραλία από 50-600 μέτρα.
  7. Το έργο της ανάπλασης της παραλίας, που ήδη εκτελείται, ήταν έτοιμο να ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού του 2009. Οι καταστηματάρχες όμως απαίτησαν να μετατεθεί η έναρξη του έργου μετά το καλοκαίρι (λογικό) αλλά και μετά τον Σεπτέμβριο και μετά την 28η Οκτωβρίου του 2009, αίτημα που έγινε δεκτό από τη Δημ. αρχή. Το έργο λοιπόν ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου 2009.
  8. Στη δικαιολογημένη απαίτηση των καταστηματαρχών να γίνει ταχύτερα το έργο, είναι απόλυτα σύμφωνη και η Δημοτική αρχή. Πιο γρήγορα όμως δεν γίνεται γιατί φέτος είχαμε πολλές συνεχείς βροχοπτώσεις και έντονους και δυνατούς ανέμους, με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατον οι εργαζόμενοι στο έργο να εργαστούν όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Πέραν αυτών, η πορεία των έργων ανέδειξε και νέα προβλήματα που αφορούν στην κακή κατάσταση των υπόγειων δικτύων του ΟΤΕ, του ηλεκτροφωτισμού, των ευρυζωνικών δικτύων, της απορροής των νερών της βροχής, της αποκατάστασης παλαιών κατασκευών και βλαβών από τη διάβρωση της θάλασσας, της επισκευής και συντήρησης προβλημάτων της αποχέτευσης κ.λ.π. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν ή να αγνοηθούν και με την ευκαιρία της ανάπλασης πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν λειτουργικά, ασφαλή, αν και προκαλούν μικρή καθυστέρηση στην πορεία του έργου. Στόχος μας, και δική μας αγωνία είναι να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του Ιουνίου.
  9. Οι παλιές κατασκευές στην πλευρά της παραλίας, που ήδη άρχισαν να απομακρύνονται (στέγαστρα και πέργκολες), ήταν παράνομες και οι αρμόδιες υπηρεσίες κατ΄ επανάληψη έχουν ζητήσει από το Δήμο την απομάκρυνσή τους. Οι μόνες παρεμβάσεις που επιτρέπει ο νόμος είναι οι ομπρέλες, που πρέπει να απομακρύνονται όταν δεν χρησιμοποιείται ο χώρος λόγω καιρικών συνθηκών και οι αναδιπλούμενες τέντες στην πρόσοψη των καταστημάτων. Το χειμώνα μάλιστα, μερικές πρόχειρες κατασκευές (στέγαστρα και πέργκολες) είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους καθισμάτων και συγκέντρωσης άχρηστων υλικών που υποβάθμιζαν την αισθητική της παραλίας και ήταν επικίνδυνες για την ασφάλεια των πεζών (πλαστικά, ξύλα, μεταλλικοί γάντζοι και στηρίγματα κ.λ.π.).
  10. Η τοποθέτηση στεγάστρων τύπου πέργκολας, που ζητούν οι καταστηματάρχες στα νέα μεγαλύτερα πεζοδρόμια μπροστά στα καταστήματά τους, εφ΄ όσον κλειστούν με κινητά ή σταθερά πετάσματα, δεν είναι νόμιμα. Παρ΄ όλα αυτά εάν εξασφαλίσουν τις νόμιμες άδειες από την Πολεοδομία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η αρχική διάθεση της Δημ. αρχής να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή είναι αντίθετη στη νομιμότητα. Ο νόμος, δεν επιτρέπει επίσης ούτε στη Δημαρχιακή Επιτροπή ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει παράνομες αποφάσεις. Φυσικά ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία κ.λ.π.) μπορούν να νομιμοποιήσουν τέτοιες κατασκευές. Αυτός είναι ο λόγος που στη Δημαρχιακή Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία και η μειοψηφία αποφάσισαν ομόφωνα την τοποθέτηση μόνο αναδιπλούμενων τεντών και ομπρελών και μάλιστα άσπρου (ή εκρού) χρώματος.
  11. Η Δημ. αρχή σε όλα τα μεγάλα θέματα αποφάσισε αφού πρώτα αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία και προκάλεσε δημόσιο διάλογο, διαβούλευση (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ανάπλαση, σχέδιο Καλλικράτης κ.λ.π.).
  12. Ζητάμε τη συνεργασία και κατανόηση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των φίλων καταστηματαρχών για την ομαλή εξέλιξη εντός του σημαντικού έργου που θα βελτιώσει πάρα πολύ την υπάρχουσα κατάσταση, Ζητάμε την κατανόησή σας για τα προβλήματα που δημιουργούνται και τις τυχόν δύσκολες συνθήκες στη λειτουργία τους. Προσπαθούμε, Δημοτική αρχή και Τεχνική Υπηρεσία, για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, που ήδη βελτιώνει τον περιβάλλον, την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου για το καλό όλων μας. Είναι όμως άδικο να «φορτώσουμε» στο έργο της ανάπλασης της παραλίας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματίες της χώρας μας.
  13. Τέλος, ευχόμαστε στον νεοσυσταθέντα σύλλογο των καταστημάτων εστίασης-αναψυχής Δυτ. Κορινθίας «Αριστοναύτες», καλή επιτυχία και καλές δουλειές.

Η Δημ. αρχή θέλει την ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες, γιατί αντιλαμβάνεται απόλυτα τη μεγάλη προσφορά τους στον τόπο μας.

        Με εκτίμηση
  Αντώνης Κλαδούχος
Δήμαρχος Ξυλοκάστρου
 

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα