Skip to main content

Είδαμε τη Θάλασσα

28 Απριλίου 2010

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Ξυλοκάστρου από "Αρίωνα" έως Ανάπλαση Παραλίας Ξυλοκάστρου"Κούστα" αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που αλλάζει την όψη της παραλίας.
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά την απομάκρυνση των πρόχειρων κατασκευών άλλαξε το τοπίο. Το Ξυλόκαστρο "βλέπει" τη θάλασσά του. Οι πολίτες βλέπουν τον Κορινθιακό κόλπο.
Αρκεί μια βόλτα στην παραλία για να δουν οι πολίτες ότι άνοιξε πλέον ο ορίζοντας της παραλίας και βλέπουμε τον Κορινθιακό κόλπο από το Λουτράκι ως το Αίγιο. Ο παραλιακός πεζόδρομος ανήκει πλέον στους πολίτες για να απολαύσουν το τοπίο και τις απέναντι ακτές της Ρούμελης (Στερεάς Ελλάδας).Ανάπλαση Παραλίας Ξυλοκάστρου

Από ΄δω και πέρα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μαγευτική ανατολή και δύση του ηλίου στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου.
Όλη αυτή η ομορφιά ήταν κρυμμένη από τις πρόχειρες κατασκευές που δεν επέτρεπαν να δούμε την καταπληκτική ομορφιά του τοπίου, δεν επέτρεπαν να περπατήσουμε και να χαρούμε το δημόσιο χώρο, τον κοινόχρηστο χώρο.

Ανάπλαση Παραλίας Ξυλοκάστρου


Η ανάγκη να γίνει άμεσα το έργο ήταν πλέον προφανής για τους παρακάτω λόγους:

α) λόγω της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου από τη θάλασσα. Τελευταία είχαν δημιουργηθεί μεγάλες σπηλαιώσεις (κούφια τμήματα) και ρήγματα στο παραλιακό πεζόδρομο και στον παραλιακό δρόμο. Υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης και πρόκλησης ατυχημάτων για πεζούς και οχήματα αλλά και για τους πελάτες των καταστημάτων που κάθονταν στα τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου.
Η ολοκλήρωση του έργου θα βάλει τάξη στην προηγούμενη άναρχη κατάσταση που συνυπήρχαν οι πρόχειρες κατασκευές, τα νάιλον πετάσματα, τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, οι πεζοί, οι γέροντες, τα παιδιά, τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα, οι μηχανές κ.λ.π..

β) από το γεγονός ότι οι παλιές πρόχειρες κατασκευές στην πλευρά της παραλίας, που ήδη απομακρύνθηκαν, ήταν παράνομες και οι αρμόδιες υπηρεσίες κατ΄ επανάληψη (και λόγω καταγγελιών) έχουν ζητήσει την απομάκρυνσή τους.
Κατά την πορεία του έργου παρουσιάστηκαν νέα μεγάλα προβλήματα λόγω της κακής κατάστασης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, του Ο.Τ.Ε., των φρεατίων, των δικτύων απορροής των νερών της βροχής και του δικτύου ύδρευσης, του δικτύου της αποχέτευσης κ.λ.π. Με τη συνεργασία και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών πιστεύουμε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα βελτιώσει σημαντικά την αισθητική, τη λειτουργία και το περιβάλλον στην πόλη μας.

Το έργο έχει και το στοιχείο της βιοκλιματικής ανάπλασης του δημόσιου χώρου.

Η βιοκλιματική ανάπλαση της παραλίας σημαίνει δύο πράγματα:

α) Το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων που κατοικούν, εργάζονται ή περπατούν στην παραλιακή ζώνη, Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν και λειτουργούν σε ξεχωριστές, ευδιάκριτες ζώνες οι κατοικίες, τα καταστήματα, οι πεζοί, οι έμποροι, οι ποδηλάτες, τα αυτοκίνητα. Οι ζώνες αυτές φαίνονται ξεχωριστές και λόγω της χρήσης διαφορετικών υλικών.

β) Την επιλογή υλικών που πληρούν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά κριτήρια. Επιλέχτηκαν ο ντόπιος πωρόλιθος, το χώμα, οι διάτρητοι κυβόλιθοι στα parking, η μεγάλη φύτευση θάμνων και δέντρων.

Όλα αυτά σημαίνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης του χώρου και από τους τυφλούς, με την τοποθέτηση ειδικών πλακιδίων.

Τελικά θα δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να χαρούν και να δουν αυτά που τους ανήκουν, το δημόσιο χώρο και τη θάλασσά τους.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα