Skip to main content

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

22 Μαρτίου 2013

Νερό! : Το λεγόμενο νερό, στην ελληνική δημοτική γλώσσα, ή ύδωρ (το) στην καθαρεύουσα (το ύδωρ, του ύδατος - δασείτονη λέξη), ή οξιδάνιο κατά χημική ονοματολογία είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, καλύπτοντας το 70,9% του πλανήτη. (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού .Ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και τις άλλες μορφές ζωής. Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά 1.000.000.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και πάνω από 2.500.000.000 έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση επαρκών ποσοτήτων νερού, καλής ποιότητας, για κάθε χρήση, κυρίως όμως για πόσιμο, καθιστά αναγκαίες τις συντονισμένες δράσεις σε κάθε εταιρεία ύδρευσης για την προστασία, την διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητάς του σε όλη την έκταση του υδροδοτικού συστήματος ,μέχρι την βρύση του καταναλωτή. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε. στα δέκα επτά περίπου χρόνια λειτουργίας της ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο ρόλο αυτό που ανέλαβε και «μεταμόρφωσε» τον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης. Λειτουργώντας ως αυτόνομη επιχείρηση - με βάση το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. - διατήρησε τον κοινωφελή της χαρακτήρα, διαχειρίσθηκε συστήματα με τρόπο αποδοτικό για τον πολίτη του δήμου μας και προστάτευσε αποτελεσματικά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς, μάλιστα να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές, τις οποίες συντηρεί και αναβαθμίζει συνεχώς- αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ξυλοκάστρου - με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Διενεργώντας συστηματικούς ελέγχους ποιότητας, η εταιρία διασφαλίζει στους κατοίκους του δήμου μας , πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας , καθαρό και υγιεινό.

Όμως το πιο κρίσιμο σημείο για το νερό είναι ότι απαιτεί τη προσεχτική καθημερινή μας συμμόρφωση. Η υπόθεση του νερού είναι προσωπική ευθύνη καθώς το νερό είναι πραγματικό ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να δώσουμε έμφαση και καλές πρακτικές στην διαχείριση του νερού ως δημόσιου και ελεύθερου αγαθού.

Φάνης Μπρακούλιας 
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.