Skip to main content

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Παναγή Τσαλδάρη

06 Οκτωβρίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στον αύλειο χώρο της προγονικής κατοικίας του Παναγή Τσαλδάρη στο Καμάρι, εκδήλωση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με τίτλο «80 χρόνια από το θάνατο του Παναγή Τσαλδάρη-Ο γνωστός-άγνωστος συντοπίτης μας πολιτικός».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», και συμπεριλάμβανε ομιλίες για την προσωπικότητα, το βίο και το έργο του αείμνηστου πολιτικού και μουσικό αφιέρωμα εμπνευσμένο από τις αξίες του διακεκριμένου πολιτικού.

Στο χώρο εκτίθετο πολύτιμο υλικό αρχείου (πρωτότυπα φύλλα εφημερίδων, πρωτότυπες φωτογραφίες κ.α.), και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα της εκπομπής της Τηλεόρασης της Βουλής «Γεωργίου Βούρου "Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936)" - Μια Φωτοαναστατική Ανατύπωση», με την απόγονο του πολιτικού κα Ελένη Τσαλδάρη και την Ακαδημαϊκό κα Κων/να Μπότσιου. Επίσης παρουσιάστηκαν ψηφιοποιημένα πλήθος ντοκουμέντων και εγγράφων από την αρχή έως το τέλος της ζωής του Παναγή Τσαλδάρη.

Ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο μας απετέλεσε η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών, ιστορικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Πρόκειται για την Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Παν/μίου Πελοποννήσου και Γενική Δ/ντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κα Κων/να Μπότσιου, τον Ειδικό Επικοινωνίας και γιο του συγγραφέα της βιογραφίας του Παναγή Τσαλδάρη κ. Κώστα Βούρο, τον Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών και Υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κ. Χρήστο Αναστασίου και τον ιστορικό και Επιστημονικό Συνεργάτη του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» κ. Γιάννη Φίλανδρο.

{gallery}3543{/gallery}

Σημαντική παρουσία ανάμεσα στους ομιλητές και η κα Ελένη Τσαλδάρη, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, που σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Π. Τσαλδάρη με αναφορές στις προσωπικές του στιγμές, αλλά και τις οικογενειακές αναμνήσεις.

Το πάνελ των εξαίρετων ομιλητών πλαισίωνε ως συντονιστής ο καταξιωμένος και γνωστός για την πολυσχιδή δραστηριότητά του δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τζανετάκος.

Η βραδιά διανθίστηκε με τις νότες και τις φωνές του αγαπημένου μας Λάκη Χαλκιά και της σολίστ κ. Βίβιαν Σαμαρτζή. Στο πιάνο ερμήνευσε η κα Αικατερίνη Γκόλγκαρη, ενώ την προετοιμασία, το συντονισμό και την ενορχήστρωση είχαν ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Γλυνιάς και οι καθηγητές και σολίστ κ.κ. Στυλιανός Γκόλγκαρης, Γιώργος Μπαμπαράκος και Χρήστος Ασημακόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κορινθίας, κα Μαρία Θελερίτη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, κ. Γεώργιος Τσόγκας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος εκ μέρους του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Πέτρου Τατούλη, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπ. Σταματόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ευριπίδης Γκιάτας και κα Μαριλένα Σούκουλη και ως εκπρόσωποι των κομμάτων ο κ. Βάκης Μπεχράκης εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. και η κα Άννα Μάρα εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νιάρρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Π. Καλύβας, Δ. Κάσσιος, Μ. Αλογογιάννης και Κ. Κουσουλός, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Βλ.Τσιώτος, ο πρώην Υπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, και οι πρώην Δήμαρχοι Ξυλοκάστρου κ. Τ. Σκούρας και Ευρωστίνης κ. Δ. Δούσκας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρίου κ. Π.Αλογογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Την Εκκλησία εκπροσώπησαν οι πατέρες Σπ. Λιόρδος και Απ. Νούλας.

Ξεχωριστή παρουσία και αυτή του Γερμανού Δημάρχου κ.Roland Miola, φιλοξενούμενου του Δήμου μας, ο οποίος και συνεχάρει θερμά το Δήμαρχο για την επιτυχή εκδήλωση.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των κομμάτων, ενώ ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος στο χαιρετισμό του για τον ευπατρίδη αυτό πολιτικό που κοσμεί την γενέτειρα, υποσχέθηκε η εκδήλωση αυτή να μην αποτελέσει ένα πυροτέχνημα, αλλά την απαρχή και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των άριστων, για την προσέγγιση με το έργο και τη συνεισφορά τους στα γράμματα, στην πολιτική και την τέχνη.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.