Skip to main content

Σπηλαιολογικό Σαββατοκύριακο στη Ζήρεια

Πότε

Που

Με επιτυχία έκλεισε το «Σπηλαιολογικό Σαββατοκύριακο στην Ζήρια», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ξυλόκαστρου και το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας.

 Η αποδοχή του κόσμου, στην πρόσκληση για επίσκεψη στο σπήλαιο του Ερμή, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, ήταν θετική και πάνω από 50 άνθρωποι, από 14 έως 65 ετών, συνοδεύτηκαν από σπηλαιολόγους του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο μέχρι το προσιτό από τον κόσμο σημείο του σπηλαίου καθώς για να επισκεφτεί κανείς το υπόλοιπο σπήλαιο πρέπει να έχει γνώσεις σπηλαιολογικών τεχνικών. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε αίθουσες με εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο και σε συνδυασμό με το γεγονός του εξαιρετικού συντονισμού στην μετακίνηση τους από το προσωπικό του Αθλητικού Κέντρου Ζήρειας προς και από το σπήλαιο, έμειναν όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις.

spilaio1

Το σπήλαιο επίσης επισκέφτηκαν η ομάδα διάσωσης Πήγασος και μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών, η προετοιμασία ξεκίνησε από την Παρασκευή 3 του μηνός με μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. να τοποθετούν σχοινιά και ασφάλειες όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε προβολή φωτογραφιών και βίντεο από διάφορα σημεία του σπηλαίου και συζήτηση με τον κόσμο.

 Την επομένη μέρα, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου Ζήρειας, συνεχιστήκαν οι δραστηριότητες με την αρχή να γίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιδεικνύει απεγκλωβισμό από όχημα που έχει ανατραπεί. Για την άσκηση αυτή έγινε ελεγχόμενη ανατροπή ενός οχήματος στο οποίο τοποθετηθήκαν και δυο θύματα τα οποία απεγκλωβίστηκαν και τους παρείχθησαν οι πρώτες βοήθειες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Οι απόλυτα συντονισμένες ενέργειες τους οδήγησαν σε μια πολύ αποτελεσματική και επιτυχής λήξη της επιχείρησης διάσωσης.

spilaio2

 Στην συνέχεια της ημέρας, δημιουργήθηκε μια διπλή πίστα αναρρίχησης μέσα στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου όπου οι επισκέπτες του είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην ανάβαση και κατάβαση σε σχοινί με χρήση εξοπλισμού, καθώς και να παρακολουθήσουν επίδειξη σπηλαιολογικών τεχνικών.

spilaio3

Η αντίδραση του κόσμου ήταν πολύ θετική σε όλες τις δραστηριότητες του διημέρου και έγιναν και αρκετές προτάσεις για την βελτίωση και την προσθήκη κάποιων επιπλέον δραστηριοτήτων. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διοργάνωση και σίγουρα η επόμενη φορά θα είναι πιο ολοκληρωμένη, βασιζόμενοι πλέον στην εμπειρία της επιτυχημένης αν και πρώτης φοράς.

Πότε

Πού

Άλλες εκδηλώσεις