Skip to main content

Εορτασμός Αγ. Γεωργίου Ζάχολης

Πότε

Που

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 τιμήθηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ζάχολης, η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η εορτή του οποίου συνέπεσε φέτος με την Κυριακή του Αγίου και Αποστόλου Θωμά.
Παρουσία του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου και των Αντιδήμαρχων κκ Παναγιώτη Καλύβα, Δημήτρη Κάσσιου και Κων/νου Κουσουλού και πλήθους πιστών, τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία.
Από τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας, είναι αδιαμφισβήτητα ο ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης. Σπανιότατος, ιδιαίτερος και εντυπωσιακός με τους 17 τρούλους του και το σχετικό θρύλο να τον ακολουθεί. Σύμφωνα με αυτόν ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά είτε θα γκρεμιζόταν, είτε θα γινόταν τζαμί.
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις τράπεζες, την αριστερή αφιερωμένης στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, τη μεσαία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και τη δεξιά αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο.
Ο ναός που πρόσφατα κρίθηκε διατηρητέος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού και έχει μείνει στην νεώτερη ιστορία του έθνους καθώς εδώ ο Γέρος του Μοριά προέδρευσε επαναστατικών συμβουλίων. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή, τοπικού ήρωα της επανάστασης.

Πότε

Πού

Άλλες εκδηλώσεις